17 Mart 2024

,

Sol’un Kronik Gafleti ve Hazırlık

 


Kitap başka hayat başka…Devir üstümüze devrildi.
[Şule Gürbüz -Öyle miymiş?]

 

Faşizmi anlamlandırmaya çalışan ilk kişiler, onun kurbanlarıydı: Büroları Mussolini’nin ölüm mangalarıyla tahrip edilen İtalyan sosyalistleri örneğin. Birçok militan-sempatizan ve hatta teorisyen, bu azgın saldırıların ardından, faşizmin yönetici sınıfın şiddetinin sadece yeni bir biçimi olduğunu varsaydı.

Yaklaşık aynı sıralarda Torino’da gazetecilik yapan ve İtalyan Komünist Partisi’nin önde gelen figürlerinden olan otuz yaşındaki Antonio Gramsci, daha da radikal bir sonuca vardı. “Faşizm” diye yazıyordu, “yalnızca kısmen sınıfsal, yani gerçek bir amacın farkındalığıyla hareket eden siyasal güçlerin bir pratiği olarak yorumlanabilir”:

“(Faşizm) yaygınlaştı ve mümkün tüm örgütsel yapıları parçaladı. Burjuva ekonomik ve siyasal yönetim sistemi altında dizginlenemeyen temel güçlerin zincirlerinden boşanmış bir ifadesi hâline geldi. Faşizm, İtalyan toplumunun geniş ölçekli çözülmesinin ismidir.”[1]

Faşist Fragmana Rağmen…

Nazilerin yükselişi ve iktidara yürüyüşleri, tarihte üstüne en çok çalışılmış siyasal-toplumsal süreçlerden birdir. Hitler’in diktatörlüğe giden yolunun onun solcu hasımlarının siyasi teorileriyle döşendiği bir vak(ı)adır. Hakkıyla anlaşılmış olsalardı, Naziler durdurulabilirdi şüphesiz.

Mussolini’nin tümüyle yeni imtihanıyla yüz yüze kaldığında solun kavrayışsızlığını ve paniğini affedebiliriz. Ancak Hitler 1929’da iktidara tırmanmaya başlamadan önce demokratik dünyanın faşizmin ne olduğunu, kimlerce temsil edildiğini, nereden kaynaklandığını (etnografik, sosyolojik, siyasal, mental, felsefi kodlarının mahiyetini) ve onunla nasıl savaşılacağını düşünmek için bolca/yeterli zamanı olmuştu. Onların faşizmi neden yanlış anladığını kavramak; aradaki doksan küsur yıllık mesafeye karşın, bizleri derinden ve kalıcı olarak ilgilendirmektedir.

Goethe’nin ikonik oyunu Faust’ta Mefistofeles haklıydı:

Yaşam, daima teoriden daha hızlı hareket eder.

Yirmi birinci yüzyılın içerisinde koşar adım ilerlerken; irrasyonalizm ve önyargıya yönelik eğilim alabildiğine yükselirken, hiçbir şekilde teori yapma vaktinin bulunamayıp sadece eyleme geçmek için zaman bulunan dönemlerin yaşanması olasıdır: “Hazırlık her şeydir!

Yine, teoriye ilişkin Goethe, Mefistofeles’i şöyle konuşturur:

Sevgili dostum, teori gridir; ancak yaşamın ebedi ağacı yeşildir.”[2]

Peki kötü teorinin rengi nedir!

Kaldırım üzerindeki kanın kırmızısı mı yoksa Majdanek’in gaz odalarının duvarlarında hâlâ görülebilen kimyasal Ziklon B’nin neden olduğu mavi renk mi!

Yusuf K.
16 Mart 2024

Kaynakça:
[1] Gramsci Kitabı-Seçme Yazılar (1916-1935), Hazırlayan: David Forgacs, Dipnot Yayınları.

[2] Goethe, Faust, Çeviren: Yücel Pazarkaya, Can Yayınları.

0 Yorum: