24 Ocak 2016

,

Muhammed Kik'e Özgürlük


New Yorklu bir grup insan 22 Ocak Cuma günü havanın soğuk olmasına ve kar yağına karşın bir eylem gerçekleştirdiler. Eylemin amacı, Filistinlilere uygulanan işkence ve zulme, İsrail’in hapishane faaliyetlerine suç ortaklığı yapan G4S şirketini protesto etmek ve suçlama ya da yargılama olmaksızın gözaltında tutulduğu için 60 gündür açlık grevinde olan tutsak Filistinli gazeteci Muhammed Kik’e özgürlük çağrısında bulunmaktı.

Samidoun Filistinli Tutsaklarla Dayanışma Ağı New York Şubesi her hafta G4S şirketinin New York’taki genel merkezi önünde eylem yapıyor. İngiliz-Danimarka menşeli bu çokuluslu güvenlik şirketi İsrail hapishanelerine güvenlik sistemleri ve kontrol odaları, polis eğitim merkezleri ve kontrol noktaları temin ediyor. G4S ve ürettiği ekipmanlar Filistinlilerin işgal ve ırk ayrımcılığı koşullarında yaşamasını sağlayan “kontrol sistemi”nin merkezinde duruyor. Filistinli tutsakların ve örgütlerin çağrısı üzerine Dünya genelinde yüzlerce örgüt G4S’i boykot etti. Burada asıl istenen, Birleşmiş Milletler’in bu şirketle yaptığı işlere bir son vermesi.

Geçen hafta Hollanda’daki Hollands Kroon belediyesi G4S’in insan hakları temelinde sürecin dışında tutulması talebiyle, Yeşil Sol Parti’nin de katıldığı BDS kampanyası ardından bu şirketle sözleşme yapılmasına karşı çıktı.

Protesto eylemi 33 yaşında olan ve Mecid TV’de muhabir olarak çalışan Muhammed Kik’in iki aydır açlık grevinde olmasıyla ilgiliydi. Afula Hastanesi’ndeki yatağına kelepçelenen Kik altı ay boyunca, yargılama ve suçlama olmaksızın, gizli kanıtlara dayalı olarak hapiste tutuluyor. Kik, suçlama veya yargılama olmaksızın idari gözaltı yoluna başvurulmasına karşı uzun süreli açlık grevine giren gazeteci Nidal Ebu Akir’in de bulunduğu zincirin son halkası.

Samidoun
23 Ocak 2016
Kaynak

0 Yorum: