14 Ağustos 2015

,

Rabia Katliamı


Kahire’de 14 Ağustos 2013 Çarşamba günü barışçıl gösteriler düzenleyen yüz binlerce insan, altı hafta süren ve 25 Ocak 2011’deki devrim sonrası iktidara gelen ilk seçilmiş cumhurbaşkanını deviren askerî darbe sonrası demokrasinin yeniden tesis edilmesini istedikleri oturma eylemine son veriyorlardı.

Rabia Meydanı’nın dışında konuşlanmış, silâhlı araçları, buldozerleri ve helikopteri ile binleri bulan polis birlikleri, meydanı tüm acımasızlığıyla bir katliam sahnesine dönüştürme emirlerini ifa ettiler.

Aralıksız on saat süren ateş sonucu genç, yaşlı kadın, yüzlerce şehid toprağa düştü. Otuzdan fazla çocuk katledildi. Tüm o insanlar tam bir soğukkanlılıkla öldürüldüler.

Uluslararası Af Örgütü bugünü “Mısır’ın En Karanlık Günü” ilân ederken, İnsan Hakları Gözlem Evi de bu katliamın modern tarihte göstericilere karşı, tek bir gün içerisinde yapılmış en büyük kitlesel katliam olduğunu söyledi ve insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğunu duyurdu.

Eldeki kayıtlara göre, katliamda 868 insan öldürüldü, on kişi kayboldu, onu ise herhangi bir belge olmaksızın toprağa verildi.

Dört gün sonra bir hapishane aracında gözaltındaki 37 kişi katledildi, 200’den fazla insan ise işkence ve yetersiz tıbbî hizmet sebebiyle öldü.

Bugüne dek Rabia Katliamı aradan geçen iki yıla karşın aralıksız sürdü. Ölü, yaralı ya da gözaltında olan mağdurların haklarının iadesi konusunda herhangi bir ciddi çaba ortaya konmadı, katliamın sorumlularını adalet önüne çıkartacak tek bir soruşturma bile açılmadı.

Rabaa Story

0 Yorum: