22 Temmuz 2015

,

Suruç, Kapitalizm, Ortadoğu


Kobane’de yenilip gerilemeye başlayan IŞİD, intikam almaya, korku üzerinden varolmaya çalışıyor.

Kapitalizmin keşif kolu, emperyalizmin kendi lehine işleyecek düzeni kurması için IŞİD gibi örgütlere ihtiyacı vardır.

Dipsiz bir kuyu hâline gelen Ortadoğu, yıllardır yüz binlerce masum insanın kanıyla ıslandı. Yüzlerce farklı hesap, onlarca farklı taşeron örgütü doğurdu.

Bu örgütlerin satılık lider kadroları, efendilerini kendilerine verilen fiyatla belirlerler.

Bu örgütler “askerlerine-fedailerine” içinde bulundukları mekân ve zamana göre en iyi yaşam standartlarını sunmaya çalışırlar. Bu örgütlere katılacaklar için ideoloji ve inanış biçimi ise çok önceleri temellendirilmiştir.

Bu tür örgütleri din ile açıklamaya çalışmak, emperyalizmin çizdiği sınırlardır. İnanan-inanmayan, gerçek din-uydurulan din vb. üzerine yapılacak tartışmalar, masum insanlarla birlikte hakikatin de üzerine toprak atmaktır.

Tüm dünyada olduğu gibi Ortadoğu’da yaşananlar, bir din-dil-ırk savaşı değil, mülkiyetin kimin olacağı savaşıdır, kapital hesaplardır. İnsanlık tarihi boyunca dökülen kan, mülkün sahibinin kim olacağı-nasıl pay edileceği üzerinedir.

Kapitalizm, yapısına içkin krizleri, ya sahte bir kriz ile ya da gerçek bir savaş-çatışma ile atlatır.

Bu açıdan da “ticaret”, kansız savaştır. Kapitalizm, sürekli bir savaş hâlidir.

Kapitalizm öldürür, ölümlerden de kendine rant devşirir. İktidarlar ve profesyonel muhalifler, IŞİD gibi örgütlerin her türlü eylemini kendi siyasi manevraları için kullanabilirler.

Ölümler üzerinden romantik, popülist söylemler geliştirmek orta sınıfın davranış biçimidir. Kapitalizmin, modern vicdan popülizminden, duygusallığından sıyrılıp, toplumsal bir statü olan “muhalif”likten doğal barış hâlinin bir parçası olmayı, yani çıkar hesaplarının insanlar arasına kurduğu duvarları yıkmalı, bir araya gelmeyi, öze dönüşü aramalıyız. Yeryüzünü cehenneme çevirenlere karşı cennetin umudunu yaşatmalı, yekvücud olmalıyız.

Suruç’ta katledilen tüm kardeşlerimize Allah rahmet eylesin, geride kalanlara sabır (mücadele azmi) versin, hâlleriyle dertlendirsin.

0 Yorum: