26 Mart 2015

, ,

Bhagat Singh


Seksen dört yıl önce 23 Mart tarihinde Hindistan’ın en büyük devrimci özgürlük savaşçılarından biri olan Bhagat Singh, Lahor Merkezî Cezaevi’nden alınıp darağacına götürüldü. İdamı çok sayıda insanı devrimci yola girmeye teşvik etti, Singh, Hindistan’ın özgürlük mücadelesinde önemli bir rol oynadı.
1. Ailesi kendisini evlendirmeye kalkınca Bhagat Singh evi terk etti. Onlara “eğer köleleştirilmiş olan Hindistan’da evlenecek olursam evleneceğim tek gelin, ölümün kendisi olur” dedi ve Hindistan Sosyalist Cumhuriyet Birliği’ne katıldı.
2. Singh, Suhdev ile birlikte, katledilen Lala Lajpat Rai’nin intikamını almak için Lahor’da Komiser James Scott’ı öldürmek amacıyla bir plan yaptı. Ama yanlışlıkla komiser yardımcısı John Saunders öldürüldü.
3. Sih olmasına karşın sakallarını tıraş edip saçlarını kesti. Bu yönteme başvurmasının nedeni, cinayet sonrası tanınıp yakalanmamak istemesiydi. Bu türden çabalarla Lahor’dan Kalküta’ya kaçmayı bildi.
4. Bir yıl sonra Batukeşvar Dutt ile birlikte Delhi’deki Merkezî Toplantı Binası’na “İnkilab Zindebad” [“Yaşasın Devrim”] diye bağırarak bomba attı. Bu aşamada gözaltına alınırken hiç direnmedi.
5. Sorgusu esnasında İngilizler, bir yıl önce John Saunders’in öldürülmesi olayına dâhil olduğunu bildiklerinden, sürece müdahil oldular.
6. Dava sürecinde hiç savunma yapmadı, bunun yerine, Hindistan’ın özgürlüğü ile ilgili görüşleri üzerinden propaganda yapmayı tercih etti.
7. Ölüm cezası 7 Ekim 1930’da açıklandı, hakkında verilen fermanı büyük bir cesaretle karşıladı.
8. Hapiste kaldığı süre boyunca yabancı tutsaklara daha iyi muamele edilmesi için açlık grevi yaptı.
9. İdam 24 Mart 1931 günü gerçekleştirilecekken bir gün öne alındı ve Singh 23 Mart 1931 günü akşam saat 19:30’da idam edildi.
10. Söylenenlere göre, hiçbir hâkim, idam esnasında orada olmak istemedi. İdam fermanının süresi dolduktan sonra yetkisiz bir hâkim gelip idama nezaret etti.
11. Yapılan açıklamaya göre, Bhagat Singh idam sehpasına yüzünde bir gülümsemeyle gitti ve son bir başkaldırı eylemi olarak “Kahrolsun Britanya emperyalizmi!” diye bağırdı.
12. Hindistan’da herkesçe bilinen bu özgürlük savaşçısı asıldığında sadece 23 yaşındaydı. Ölümü, binlerce insana özgürlük hareketinin davasını üstlenme konusunda gerekli ilhamı verdi.
Abişek Saksena
28 Eylül 2016

0 Yorum: