10 Aralık 2012

, ,

Futbol ve Filistin


Biz Avrupalı futbolcular olarak bugün kuşatma altında yaşayan ve temel insanî haysiyeti ile hürriyeti inkâr edilen Gazze halkı ile dayanışma içinde olduğumuzu ifade ediyoruz. İsrail’in yüzden fazla sivilin katli ile sonuçlanan Gazze’ye yönelik bombardımanı dünyanın vicdanına başka bir leke daha düşürmüştür.

Bizler, İsrail ordusunun Gazze’deki bir stadyuma 10 Kasım 2012’de saldırdığından ve burada futbol oynayan dört gencin saldırı sonucu katledildiğinden haberdarız.

Futbol oynarken çocukların katledilmeleri kabul edilemez. Bu koşullarda İsrail'in UEFA 21 Yaş Altı Avrupa Şampiyonası’na ev sahipliği yapması bu devlet için bir ödül niteliğinde olacaktır ve böylesi bir durum spor değerlerine elbette ki aykırıdır.

Kısa süre önce yapılan ateşkese rağmen Filistinliler hâlâ işgal altındaki umutsuz hayatlarına tahammül etmeye zorlanıyorlar. Filistinlilerin uluslararası toplum tarafından korunması zorunlu. Tüm insanların hayatlarını haysiyet, hürriyet ve güvenlik içinde sürdürme hakları vardır.

Yukarıdaki ifadeler Malili yıldız futbolcu Frédéric Oumar Kanouté’nin kendi internet sitesinde yayınladığı dilekçe metninden alıntı. Dilekçe, bir sonraki 21 Yaş Altı Avrupa Şampiyonası’nın İsrail’de yapılacak olmasını protesto etmek amacıyla Avrupa Futbol Federasyonları Birliği’ne (UEFA) gönderilmiş. Bildiri, aralarında Chelsea futbolcusu Belçikalı Eden Hazard’ın, Arsenalli Fransız Abou Diaby ve Paris Saint-Germain’li Jérémy Ménez’in bulunduğu 62 Avrupalı futbolcu imzalamış. (Fildişili futbolcu Didier Drogba başta imzalamış ama sonra destek vermeyi reddetmiş.)

Ayrıca, sitede “Filistin” yazılı armalar bulunan gömlekler giyen imzacı futbolcuların turnuvanın İsrail’de yapılmasını protesto etmek amacıyla ellerinde “hayır” yazılı dövizler tutan fotoğrafları yayınlanmış.

Dilekçe için öncülük eden Kanouté’nin adalet yanında saf duruşu ilk değil. Ocak 2009’da İspanya’daki kupa maçında eski kulübü Sevilla adına gol attıktan sonra muhtelif dillerde “Filistin” yazılı tişörtünü göstermek için formasını kaldırmıştı. Bu eylemi sonrası Kanouté sarı kart gördü ve maçın ardından da politik mesaj verdiği gerekçesiyle cezaya çarptırıldı.

O dönemde Kanouté’nin amacı, İsrail’in Gazze’ye yönelik kanlı Dökme Kurşun Operasyonu esnasında dünyayı Filistinlilere dönük tatbik edilen adaletsizlik konusunda uyarmaktı. İki yıl sonra, İsrail’in gerçekleştirdiği saldırı ardından, bu sefer en azından futbol dünyası içinde kısmen başarılı olmuş gibi görünüyor.

Sonrasında Real Madrid’in Brezilyalı yıldız savunma oyuncusu Marcelo Vieira da Facebook sayfasında İsrail’e karşı Filistinlilerin yürüttüğü mücadeleyi destekleyen bir mesaj atınca ortalığı ayağa kaldırdı.

Arjantinli efsane futbolcu Diego Maradona da benzer bir tavır geliştirdi. BAE’de Vasl isimli takımın teknik direktörlüğünü yaptığı günlerde, çok öncesinde bir Arap hayranın kendisine verdiği siyah-beyaz Filistin kefiyesi ile çıktı kameraların karşısına. Maradona yüzünü kameralara dönüp zafer işareti yaparak “Yaşasın Filistin!” diye bağırdı sonra.

Fransa’nın ve Manchester United’ın eski yıldız futbolcusu Eric Cantona da geçen yıl başlarında mahkemeye çıkartılmaksızın tutuklanan Filistinli futbolcuları destekleyen isimlerden biriydi. Bilindiği üzere bu futbolculardan biri olan Mahmud Sarsak üç yıllık mahkûmiyete çarptırılmış, Sarsak koşulları protesto etmek için 90 günlük bir açlık grevi gerçekleştirmişti. Cantona bu futbolcular adına kampanya başlattı ve başında hemşerisi Michel Platini’nin bulunduğu UEFA’yı 21 yaş altı futbol turnuvasının İsrail’de yapılmasına izin verdiği için şiddetle kınayarak şunları söyledi:

“Filistin’de ırkçılık, insan hakları ihlâlleri ve uluslararası hukukun kapsamlı bir biçimde delinmesi her gün yaşanan bir durumdur. Şimdi İsrail’in dokunulmazlığına bir son vermenin ve başka devletler için talep ettiğimiz, eşitlik, adalet ve uluslararası hukuka saygıya ait aynı standartlar üzerinde ısrarcı olmanın tam vaktidir.”

İsrail’in Gazze’ye yönelik son saldırısı ardından Real Madrid’in Portekizli yıldızı Cristiano Ronaldo, Filistinli çocuklara yardım etmek amacıyla 1,5 milyon avro bağışta bulundu. Alman futbolcu Mesut Özil ise Gazzelilerle dayanışma içinde olduğunu ifade etti ve saldırıda futbol oynarken katledilen 12 yaşındaki Hamid Ebu-Dagga’nın üzerinde kendi formasının olduğunu duyduğunda hissettiği acıyı dile getirdi. Juventuslu Arturo Vidal ise -memleketi Şili’de büyük bir Filistin cemaati mevcut, hatta alt kümede “Palestino” isminde bir de kulüp var- sosyal medya aracılığıyla Filistin davasına dönük desteğini şu şekilde dillendirdi: “İsrail’e ve Siyonizme Hayır! Filistin’e Özgürlük! Bu benim ve tüm arkadaşlarımın paylaştığı bir fikir.”

Bu türden duygular, sadece futbolcular değil İskoçya’daki Celtic ve İtalya’daki Lazio, Roma ve Livorno gibi kulüp taraftarları arasında da giderek artan bir biçimde yankısını buluyor.

Futbol, artık bir klişe olmaktan çıkıyor ve zamanla bir topa vurmanın, şöhret ve servet içinde hayatın tadını çıkartan futbolcuların ötesinde bir şey hâline geldi. Bazı futbolcular artık futbolun Filistin gibi insanî davaların desteklenmesi noktasında önemli ve güçlü bir rol oynayabileceğini söylüyorlar. Bu tavırları ile elbette oynadıkları futbol dışında bu türden eylemleri ve duruşları ile bizim takdirimizi fazlasıyla hak ediyorlar.

Hasan Zeyneddin

İmzacılar
Gael Angoula, Bastia Spor Kulübü (Fransa)
Kerim Ait-Fana, Montpellier HSC (Fransa)
Demba Ba, Newcastle United (İngiltere)
Abdoulaye Baldé, AC Lumezzane (İtalya)
Chahir Belghazouani, AC Ajaccio (Fransa)
Leon Best, Blackburn Rovers Futbol Kulübü (İngiltere)
Ryad Boudebouz, Sochaux Montbéliard Futbol Kulübü (Fransa)
Yacine Brahimi, Granada Futbol Kulübü (İspanya)
Jonathan Bru, Melbourne Victory (Avustralya)
Aatif Chahechouche, Sivasspor Kulübü (Türkiye)
Pascal Chimbonda, Doncaster Rovers Futbol Kulübü (İngiltere)
Papiss Cissé, Newcastle United (İngiltere)
Omar Daf, Sochaux Montbéliard Futbol Kulübü (Fransa)
Issiar Dia, Lekhwiya (Katar)
Abou Diaby, Arsenal Futbol Kulübü (İngiltere)
Alou Diarra, West Ham (İngiltere)
Samba Diakité, Queens Park Rangers (İngiltere)
Pape Diop, West Ham United (İngiltere)
Abdoulaye Doucouré, Stade Rennais (Fransa)
Ibrahim Duplus, Sochaux Montbéliard (Fransa)
Soudani El-Arabi Hilal, Vitoria Sport Club Guimares (Portekiz)
Jires Kembo Ekoko, El Ayn Futbol Kulübü (Birleşik Arap Emirlikleri)
Nathan Ellington, Ipswich Town Futbol Kulübü (İngiltere)
Doudou Jacques Faty, Sivasspor Kulübü (Türkiye)
Ricardo Faty, AC Ajaccio (Fransa)
Chris Gadi, US Boulogne (Fransa)
Remi Gomis, FC Valenciennes (Fransa)
Florent Hanin, SC Braga (Portekiz)
Eden Hazard, Chelsea Futbol Kulübü (İngiltere)
Diomansy Kamara, Eskişehirspor Kulübü (Türkiye)
Frédéric Kanouté, Beijing Guoan (Çin)
Djamal Mahamat, Sporting Braga (Portekiz)
Kader Manganne, El-Hilâl Riyad Futbol Kulübü (Suudi Arabistan)
Sylvain Marveaux, Newcastle United (İngiltere)
Nicolas Maurice-Belay, FC Girondins de Bordeaux (Fransa)
Cheikh M’bengué, Toulouse Futbol Kulübü (Fransa)
Jérémy Menez, Paris Saint-Germain Futbol Kulübü (Fransa)
Laurent Nardol, Chartres Futbol Kulübü (Fransa)
Mahamadou N’diaye, Vitoria Sport Club Guimares (Portekiz)
Mamadou Niang, El-Sadd SC (Katar)
Mbaye Niang, SM Caen (Fransa)
Fabrice Numeric, FK Slovan Duslo Sala (Slovakya)
Billel Umrani, Olympique de Marseille (Fransa)
Lamine Sané, FC Girondins de Bordeaux (Fransa)
Mamady Sidibé, Stoke City Futbol Kulübü (İngiltere)
Momo Sissoko, Paris Saint-Germain Futbol Kulübü (Fransa)
Cheikh Tioté, Newcastle United (İngiltere)
AdamaTraoré, Melbourne Victory (Avustralya)
Armand Traoré, Queen Park Rangers FC (İngiltere)
Djimi Traore, (Mali)
Moussa Sow, Fenerbahçe Spor Kulübü (Türkiye)
Hassan Yebda, Granada Futbol Kulübü (İspanya)

0 Yorum: