23 Ocak 2012

,

Lenin ve Muhammed Vali Han

Yoldaş Lenin, Afganistan büyükelçisi Muhammed Vali Han[1] ile özel ofisinde buluştu ve şu cümleleri sarf etti:

“Emperyalist zulmün elinde çile çeken ve ona karşı mücadele eden dost Afgan halkının hükümet temsilcisini işçi ve köylülerin kızıl başkentinde gördüğüm için çok mutluyum.”

Elçi, bu sözlere şu şekilde cevap verdi:

“Size dostane duygularımızla elimizi uzatıyor ve Avrupa emperyalizminin boyunduruğundan tüm Doğu’yu kurtarma konusunda yardım etmenizi umut ediyorum.”

Sohbetin devam eden kısmında Lenin, Sovyet iktidarının, işçi sınıfının ve mazlumların iktidarının, elçinin sözünü ettiği dava uğruna mücadele ettiğinden söz etti ve Müslüman Doğu’nun da bu davanın bilincine varıp büyük kurtuluş mücadelesinde Sovyet Rusya’ya yardım etmesi gerektiğini belirtti. Elçi ise Müslüman Doğu’nun bu davanın bilincinde olduğunu belirtip dünyanın kısa süre içinde Doğu’da Avrupa emperyalizminin nefes alabileceği bir yerin kalmayacağı günü göreceğini söyledi.

Sonrasında elçi ayağa kalıp “(Afgan Kralı) Amanullah Han’ın mektubunu Rusya’nın hür proleter hükümetinin liderine takdim etmek benim için bir onurdur, umuyorum ki Sovyet hükümeti Afgan hükümetinin yazdığı hususları dikkate alacaktır.” dedi ve Emir’in mektubunu Lenin’e verdi. Yoldaş Lenin mektubu büyük bir memnuniyetle alacağını söyleyerek, Afganistan ile ilgili tüm sorunlara dönük bir cevabı en kısa sürede iletme sözü verdi.[2]

Pravda
17 Ekim 1919

Dipnotlar:
[1] Muhammed Vali Han liderliğindeki Afgan elçiliği Moskova’ya 10 Ekim 1919’da ulaştı. 12 Ekim’de elçi Afgan Ordusu Mahkeme Başkanı Seyfurrahman Han ile birlikte Halkın Dışişleri Komiserliği’ni ziyaret etti. Vali Han burada tüm yürütme komitesi tarafından karşılandı. 14 Ekim’de Lenin komiserliğin temsilcileri ile birlikte elçiyi kabul etti. İkili arasındaki sohbet bir saatten fazla sürdü.

[2] Emir Amanullah Han’ın mektubundaki sorulara 27 Kasım 1919 tarihli ve Halk Komiserleri Konseyi Başkanı V.I. Lenin imzalı Sovyet hükümeti mektubunda cevap verildi.

0 Yorum: