08 Ağustos 2024

,

İsmail Heniyye’nin Katli Üzerine


İsmail Heniyye artık bizimle değil. Tüm hayatını Filistin’in sömürgelikten kurtulma mücadelesine adamış olan Heniyye, Filistin için öldü. Cinayeti, ABD’nin dünya genelinde tesis ettiği mekanizmaların parçası olan ve “İsrail” denilen suç şebekesi işledi. “Büyük patron”ları NATO’nun ve ona bağlı suç şebekesinin ardına saklansalar da NATO ülkeleri, diğer işlenmiş olan suçlarda olduğu gibi bu suçun da ortağıydı.

Heniyye, Filistin halkının tüm vasıf ve niteliklerini kendi bünyesinde toplamış, derinlikli ve nazik kişiliğiyle özel bir insandı. Arap edebiyatı okumuş olan Heniyye, ders verdiği ve bir süre dekanlık yaptığı Gazze Üniversitesi’nde doktorasını tamamlamıştı.

Sonrasında Gazze hükümetine başkanlık etmiş olan Heniyye, Filistin’in seçimle iş başına gelmiş ilk ve son başbakanıydı. 2017 yılından beri de Filistin’deki en büyük parti ve direniş gücü olan Hamas’ın politbürosunun liderliğini yapıyordu.

Heniyye, 2019 yılından bu yana Gazze dışında yaşıyordu. Hem uluslararası ilişkilerden hem de sömürgecilerle yürütülen “müzakereler”den sorumluydu.

Müzakere masasında birlikte oturduğunuz kişiyi yok etmek, insanlığın tarih boyu geliştirdiği ahlaki ilkelere aykırı bir davranıştır.

Suç şebekesi, onu öldürmezden önce üç çocuğunu, dört torununu, iki kardeşini ve geniş ailesinin başka üyelerini katletmişti. Düşmanının çocuklarını ve torunlarını öldürende insani ahlaktan eser yoktur.

Batılı emperyalistlerin karşısında cesaretle duran ve tüm ezilen halkların direnişini sürekli destekleyen Filistin’i tahrik etmek amacıyla emperyalistler, Heniyye’yi İran topraklarında öldürmeye karar verdiler. Şurası açık ki ABD, NATO ve “İsrail”, bölgede kalıcı barışın tesis edilmesi için yürütülecek müzakere süreciyle zerre ilgilenmiyor.

Savaş suçlusu Binyamin Netanyahu’nun Joe Biden ve ABD Kongresi tarafından el üstünde tutulup sıcak karşılandığı o ziyaretin ardından, ABD’nin bölgede büyük bir savaş başlatma çabası içerisinde olduğu görüldü. Bu savaşta sadece Filistin halkı yok edilip Lübnan işgal edilmeyecek, egemen ve bağımsız bir devlet olarak İran da yok dilecek. Ama şu gerçek de herkesin malumu: İran’ın yüzölçümü ve nüfusu üzerinden geleneksel araçlarla mağlup edilmesi pek mümkün değil.

Emperyalizm, Batı Asya halklarının en kötüsüyle yüzleşeceği süreci ilmek ilmek örüyor. Bu sebeple, bizim direnmek ve kazanmak için hazırlık yapmamız gerekiyor. İnsanlık, ancak savaş gibi bir maceraya atılmayı düşünen ABD ve müttefikleri mağlup edildikleri takdirde kurtulur.

Uluslararası Barış İnisiyatifi
4 Ağustos 2024
Kaynak

0 Yorum: