02 Ağustos 2015

, ,

Hasan Raid

Hasan Raid: Bir Müslüman Komünistin Mücadelesi


Partai Komunis Indonesia ya da Endonezya Komünist Partisi bir zamanlar Sovyet Bloğu dışındaki en büyük komünist partiydi. 1965 yılında yüz binlerce, belki de milyonlarca üyesi General Suharto’nun CIA destekli ordusunun gözetimi altında ve onayı ile katledildi. Tarihçiler 500.000 ile 2 milyon arasında komünistin öldürüldüğünü tahmin ediyorlar ki bu tarihteki en büyük komünist kıyımı anlamına geliyor.

Hasan Raid partinin üyesiydi ve trajediden mucizevî bir biçimde sağ çıktı. 2001 yılında, yani ölümünden dokuz yıl önce Pergulatan Muslim Komunis [“Bir Müslüman Komünistin Mücadelesi”] adındaki otobiyografisini tamamladı. Aşağıda onun İslam ve komünizm arasındaki ilişkiye dair görüşünü kısaca özetleyen konuşmalarından birinden yapılan bir alıntı yer alıyor.

Ahmet Fuat Rahmet

* * *

Eğer bir halk, bir sınıf mücadele etmezse, üzerinde baskı uygulayanlara direnmezse o baskı altında ezilmeye devam eder. Sınıf mücadelesinin özü budur.

Böylesi bir mücadele Rad suresinin “Şüphesiz ki, bir kavim kendi durumunu değiştirmedikçe Allah onların durumunu değiştirmez” diyen 11. ayetine de uygundur.

Bu ayet dönemin toplumsal koşullarına işaret eder. O zamanlar toplum ırka ve kabilelere dayalı olarak bölünmüş haldeydi. Efendilerin ve hizmetkârların, asillerin ve kölelerin olduğu bir zamandı söz konusu olan.

Ayette Allah toplumun tevhidî bir aşamaya geçememiş olduğuna, sınıfsal ve kabilevî olarak derin biçimde bölünmüş olduğuna işaret etmektedir. İslam ümmeti toplumu tevhidî durumuna, Mü’minûn suresinde ifade edildiği haliyle (“Ve muhakkak ki bu sizin ümmetiniz, tek bir ümmettir”. -Mü’minûn, 52) birleşik bir ümmet durumuna tekrar eriştirmekle mükelleftir.

Endonezya Komünist Partisi ümmeti tekrar birlemek, gerçek bir tevhidî toplumu, sınıfsız toplumu yeniden inşa etmek üzere sınıf mücadelesine çağırıyor. Tevhidî bir toplum ister ırksal olsun ister ailesel, isterse de zenginlik ve iktidar eliyle dayatılsın, bütün ayrımcılık biçimlerini reddeden toplumdur. Bütün insanlar bu toplumda eşittir.

Enam suresinin başka bir canlının kanını içmeyi yasaklayan 145. ayeti bunu anlatır.[1] Böyle yapmak (kan emmek), kapitalistlerin proleterlere yaptığı gibi bir başkasının emeğini sömürmek Bakara suresinin 188. ayetinde[2] söylenenlere karşıdır. Hümeze suresinin 1–3 arası ayetleri[3] başkasının akan kanını alarak zenginleşmiş, haksız kazanç sağlamış kapitalisti lanetler.

Sosyalizm sınıfsız, tevhidî, komünist topluma giden yolda bir aşamadır. Endonezya Komünist Partisi’nin yolunun Müslüman inancının yolu ile aynı olduğu açıktır, bu yol kimsenin başka insanların kanı ile beslenemeyeceği güne kadar adalet ve hakikat kavgası verme yoludur.

Hasan Raid

Dipnotlar:
[1] Bu, ayetin (“De ki: Bana vahyedilenler arasında ölmüş hayvan etinden, dökülmüş kandan yahut da domuz etinden başka, yiyene harâm edilen bir şey bulamıyorum”) oldukça yaratıcı bir yorumu olarak okunabilir. Marks’ın Kapital’de kapitalizmi tarif ederken kullandığı vampir benzetmesi hatırlansın.

[2] “Birbirinizin mallarını haksız yere yiyip tüketmeyin ve diğer insanların mallarından bir bölümünü bilerek haksızlıkla tüketmek için hukuki hilelere başvurmayın.

[3] “1. Arkadan çekiştirmeyi, yüze karşı eğlenmeyi adet edinenin vay haline! 2. O ki, toplamış ve onu sayıp durmuştur. 3. (O), malının kendisini ebedi kılacağını zanneder.

0 Yorum: