Pages

20 Aralık 2015

Saide Menebi


Saide Menebi, Eylül 1952’de Marakeş’te dünyaya gelir. Rabat Üniversitesi’ne girer ve burada İngiliz Edebiyatı bölümüne kaydolur. Okulda Fas Ulusal Öğrenci Birliği ile tanışır. Kısa süre içerisinde öğrenci birliğinin militan bir üyesi hâline gelir. Ayrıca Halkçı Demokratik Yol isimli komünist yapı içerisinde de çalışır. Bu yapı, Batı Sahra’nın bağımsızlığını desteklemektedir.

Akademik eğitimi yanında Saide Menebi, Rabat kolejinde İngilizce öğretmenliği yapar. Bu dönemde Fas İşçi Sendikası’na girer. Ayrıca İle’l Emem [“İleri”] isimli komünist harekete katılır.

16 Ocak 1976’da Fas’ta baskı ve tutuklamaların yoğunlaştığı bir dönemde Saide ve diğer üç yoldaşı Rabat’ta tutuklanır. Tutuklama gerekçesi İle’l Emem içerisinde politik faaliyet yürütüyor olmalarıdır.

O günlerde 24 yaşında olan genç komünist, Kazablanka’daki Derb Molla Şerif hapishanesine konulur. Bu hapishane, tutsaklara karşı taciz ve saldırıları ile ünlü olan bir yerdir. Aynı yıl Saide Menebi, birkaç yoldaşıyla birlikte mahkeme karşısına çıkartılma talebiyle açlık grevine başlar. Üç ay sonra, fiziksel ve psikolojik işkencenin ardından Saide Menebi, hâkim karşısına çıkartılır ve Kazablanka’daki Okaça Hapishanesi’ne atılır. Henüz hakkında bir hüküm verilmemiştir.

Ocak 1977’de, tutuklanmasından bir yıl sonra Saide, Kazablanka’da 138 tutsakla birlikte mahkemeye çıkartılır. Hepsi suçlu bulunup devlet güvenliğini tehdit ettikleri gerekçesiyle beş yıla mahkûm edilir. Mahkeme süresince Saide Menebi, Sahra halkına ve onun bağımsızlığına dönük desteğini yeniden haykırır. Kendisini suçlayanların karşısında Faslı kadınların ülke genelinde maruz kaldıkları zulmü mahkûm eder. Salonda herkes onu alkışlar. Saide, yargılama sonucu hâkime hakaretten iki yıl daha ceza alır.

138 tutsak Kazablanka Hapishanesi’ne atılır. Saide, üç arkadaşıyla birlikte Rabat’ın kuzeyindeki Kenitra Hapishanesi’nde tecride konulur. 10 Kasım 1977’de yeni bir açlık grevi süreci başlar. Greve giden tutsaklar, politik tutsakların durumunun düzeltilmesini, insan haklarına saygı gösterilmesini, hapishane şartlarının iyileştirilmesini ve dört yoldaşının tecridine son verilmesini talep etmektedirler.

Hapse ilk girdiğinden beri üçüncü kez girdiği bu açlık grevi Saide için ölümcül olur. Genç eylemcinin durumu kritikleşince Kazablanka’daki İbni Rüşd Hastanesi’ne götürülür. Ama durumu iyice kötüleştiğinden ve gerekli tedavi yapılmadığından Saide Menebi 11 Aralık 1977’de, açlık grevinin 34. gününde, henüz 25 yaşında iken vefat eder.

Democracy and Class Struggle
12 Aralık 2015
Kaynak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder