Pages

01 Ağustos 2014

NATO’nun Küresel Saldırısı


Bu Yaz NATO’ya tatil yok, aşırı mesai yapıyor. Newport Galler’de 4-5 Eylül’de yapılacak Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nin hazırlıklarını yapan NATO, Rusya’ya karşı hamle yapmak için gerekli “stratejik adaptasyon”u gerçekleştirmek adına, kendi projesini hazırlayacak. Avrupa Yüksek Müttefik Komutanı ABD’li General Philip Breedlove’un kısa süre önce ilân ettiği biçimiyle bu, “zamana, paraya ve çabaya” malolacak. Çalışmalar başladı bile.

Ukrayna’da NATO, bir yandan Washington’un 33 milyon dolar yardım aktardığı Kiev silâhlı güçlerini eğitiyor, bir yandan da NATO’ya ait savaş uçaklarının güney bölgesinde kullanacağı üç askerî havaalanını yeniden faaliyete geçiriyor. Polonya’da ise Ramstein’daki Alman üssünden gelen ABD’li, Polonyalı ve Estonyalı paraşütçülerin C-130J askerî nakliye uçağından atladığı bir tatbikat düzenliyor. Macaristan, Romanya, Bulgaristan ve Litvanya’da birkaç NATO askerî operasyonu sürüyor, bu operasyonlara AWACS radar uçakları, F-16’lar ve Karadeniz’deki savaş gemileri eşlik ediyor.

Gürcistan’da bu ülkenin NATO’ya giriş sürecini hızlandırmak için bir Parlamenter Meclisi delegasyonu bulunuyor. ABD’li eğitmenler, Kafkaslar’da faaliyet yürütmek üzere, Afganistan’dan dönen birlikleri eğitiyor. Azerbaycan, Tacikistan ve Ermenistan’da bu eğitmenler seçilmiş güçlere NATO komutası altında eğitim veriyor, bu eğitimlerde ilgili ülkelerin karargâh subayları da bulunuyor. Afganistan’da NATO savaşı dönüştürüyor, onu bir dizi “gizli operasyon”un yürütüldüğü bir pratik hâline getiriyor.

Doğu Avrupa (hatta eski Sovyetler Birliği sahası içine) ve Orta Asya’ya doğru genişleyen NATO bugün başka bölgelere odaklanıyor.

Ortadoğu’da resmî planda ortalıkta görülmeyen NATO, Suriye’ye karşı gizli askerî operasyonlar yürütmek için kendi güçlerini sahaya gizlice sokuyor ve NATO’ya bağlı tüm kara kuvvetlerinin komuta birimi olan ve merkezi Şirinyer (Buca) İzmir’de bulunan LANDCOM’a ilginin kaymasından da görüldüğü üzere, başka operasyonlar için hazırlanıyor.

Afrika’da ise 2011’de Libya’yı yıkıma uğratmak için yürütülen savaşın ardından NATO, geçen Mayıs ayında Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da bir anlaşma imzaladı ve Afrika Birliği’ne, özellikle Afrika İhtiyat Kuvvetleri tugaylarının eğitimi ve talimi için verilen askerî yardımı artırdı. Ayrıca “planlama ve deniz kuvvetleri hava nakliyesi” konusunda yardımda bulundu. Böylelikle NATO bu güçlerin nereye ve nasıl konuşlandırılacağı hususunda kararlı bir tavır sergilemeye başladı. Diğer bir araç da Hint Okyanusu’nda ve stratejik açıdan önemli olan Aden Körfezi’nde devreye sokulan, Okyanus Zırhı isimli “korsanlık karşıtı” operasyon.

ABD Afrika Komutanlığı ile birlikte gerçekleştirilen bu operasyona İtalyan savaş gemileri de katılıyor. İtalyanların görevi, denize kıyısı bulunan ülkelerin silâhlı kuvvetleri ile ilişki kurmak: Bu amaçla Mimbelli isimli güdümlü roket yok edicisi 13-17 Temmuz tarihinde Tanzanya Darüsselam’da bir süre konakladı.

Latin Amerika’da NATO, 2013’te Kolombiya ile bir “güvenlik anlaşması” imzaladı, bu anlaşma, NATO’nun askerî programlarını içeriyor. Kolombiya, bir süre sonra ittifakın üyesi olacak. Bu bağlamda, Kolombiya’daki ABD Güney Komutanlığı 700 komandonun katılımıyla Güney ve Kuzey Amerika özel Kuvvetleri ile birlikte tatbikat yapıyor.

Şimdilerde Pasifik’te Rimpac 2014 tatbikatı yapılıyor. Bu, dünyanın en büyük deniz tatbikatı. Tatbikatın hedefi Çin ve Rusya. ABD komutasında yürütülen tatbikata 22 ülkeden 25.000 asker, 55 gemi ve 200 savaş uçağı katılıyor. NATO ise tatbikata ABD, Kanada, Britanya, Fransa, Hollanda ve Norveç üzerinden katılıyor; ayrıca İtalya, Almanya ve Danimarka da gözlemci olarak yer alıyor. NATO, etkisi sahasını Pasifik’e doğru genişletiyor.

Manlio Dinucci
29 Temmuz 2014
Kaynak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder