Pages

12 Ocak 2014

Bangladeşli İşçilere Saldırı


Bangladeş polisi, ayakkabı endüstrisindeki ücret kesintilerini protesto eden işçilere ateş açtı ve bir kadını katletti. Polis saldırısı, işçilerin Güney Korelilerin elinde bulunan ihracat bölgesinde gerçekleştirdikleri gösterinin ardından gerçekleşti.

İşçilerin ek ödemelerinin silip süpürüleceğine dair dedikoduların ardından, güneydeki liman kenti Chittagong’daki özel Kore İhracat İşleme Bölgesi’nde beş bin işçi gösteriler düzenledi.

Koreli ayakkabı ve konfeksiyon devi Youngone’ın sahibi olduğu, sanayi bölgesindeki fabrikalardan biri, göstericilerin saldırısına uğradığında ve göstericilerin polisle çatıştığı noktada polis işçilere gerçek mermilerle saldırdı.

Sanayi polisi müdürü Tufeyl Ahmed’in ifadesiyle, mermi isabet eden yirmi yaşındaki bir kadın işçi hastanede vefat etti.

“İşçiler fabrikayı yağmaladılar, sonra da bu ayki ücretlerinden fabrika yöneticilerinin ek ödemeleri keseceği dedikodusu üzerine polise saldırdılar.” Polis eylemde ateş açmadan önce göz yaşartıcı gaz kullandı.

Bengal’de yayınlanan Prothom Alo gazetesine göre, gösterilerde polis dâhil 15 kişi yaralandı.

Bu isyan, Koreli, Çinli ve Tayvanlı şirketlerin yatırımları ardından son yıllarda patlama yaşayan ayakkabı sanayinin hızla genişleme kaydettiği ülkede yaşanan ilk geniş ölçekli eylemdi.

Bangladeş’teki konfeksiyon sanayinde on binlerce işçi çalışıyor. Ülke, dünyanın ikinci büyük tekstil ihracatçısı. Ücretlerin ve koşulların iyileştirilmesi için son aylarda şiddetli gösterilere tanık olunuyor.

Gösteriler 1.135 kişinin öldüğü, geçen yılın Nisan ayında Rana Plaza fabrikası kompleksinin çökmesi ardından giderek yoğunlaştı.

Yaşanan bu trajedi, 4.000’den fazla konfeksiyon fabrikasındaki berbat koşulların göz önüne serilmesine neden oldu. Buralarda işçiler Walmart, H&M ve Tesco gibi dünyanın üst düzey perakendecilerine elbise dikiyorlar.

Hükümet yetkilileri geçen ay dört milyonu bulan konfeksiyon işçileri için belirlenmiş asgari ücreti aylık bazda yüzde 77 artırarak 68 dolara çıkarttı.

Ama yüz binlerce ayakkabı işçisinin ücretinde herhangi bir artış yaşanmadı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder