Pages

17 Ağustos 2024

Kürtler İçin Adalet


Jeopolitikada Aracılar ve Cephe Örgütleri

Kürtler İçin Adalet, 2017’de kurulmuş, merkezi ABD’de bulunan bir STK. Kendisini “Batı’nın sadık dostu Kürt halkını savunmak için oluşturulmuş Fransız-Amerikan inisiyatifi” olarak tarif ediyor.

Fransız bölümünün başında kendisini “felsefeci” sayan, savaş yanlısı bir isim olan Bernard-Henri Levy var. Amerikan grubunun başkanı ise Recanati-Kaplan İstihbarat Dostları programının oluşturulduğu, Harvard Üniversitesi’ne bağlı Belfer Merkezi ile ilişkili bir isim olan, aynı zamanda Dış İlişkiler Konseyi isimli müesses nizamın sadık bileşenlerinden birinin üyesi olarak çalışan Dr. Thomas S. Kaplan.

Bu Recanati-Kaplan İstihbarat Dostları denilen programın geliştirildiği merkez olan Harvard Kennedy Okulu, ABD’nin emperyalist hırsları için gerekli akademik kılıfların örüldüğü yer. Danışma Konseyi’ni oluşturan üyeleri içeren o uzun listeye baktığınızda, emperyalist çıkarları savunanların oluşturduğu ağa vakıf oluyorsunuz. Listede ondan fazla eski asker veya terörizmle mücadele yetkilisinin ismine rastlıyorsunuz.

● Korgeneral Graeme Lamb: Birleşik Krallık Özel Kuvvetleri’nin eski müdürü;

● General Stanley A. McChrystal: ABD Ortak Özel Operasyonlar Komutanlığı eski komutanı;

● General David H. Petraeus: Merkezi İstihbarat Teşkilâtı (CIA) eski direktörü

● Robert Richer: CIA Operasyonlar Direktör Yardımcısı;

Batı’daki ordularla ve istihbarat kurumları arasındaki bağlar bize çok şey anlatıyor. Ama en fazla bilgiyi danışma konseyinden almak mümkün. Bu konsey, ağırlıklı olarak yeni-muhafazakâr ve Siyonist isimlerden oluşuyor:

● İslam düşmanlığı ile tanınan Ayan Hirsi Ali ve Caroline Fourest;

● Yeni-muhafazakârlar Bill Kristol ve Anne Appelbaum;

● İftira ve İnkârla Mücadele Birliği, Yahudilerin Amerika Ulusal Güvenliği Enstitüsü, Amerika Yahudi Komitesi, Nükleer İran’a Karşı Birlik, Dış Politika Araştırma Enstitüsü gibi birçok Siyonist lobi grubu;

● İngiltere’yi Birleşik Yahudi İsrail Çağrısı örgütünden Mick Davis, ayrıca İsrail’in İşçi Partili Dostları ile bağlantılı bir isim olan Jonathan Mendelsohn ile İsrail’in Muhafazakâr Partili Dostları ile bağlantılı Stuart Polak gibi kişiler temsil ediyor. Mendelsohn ve Polak aynı zamanda Siyonist teşekkülle ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda ülkeleri zorlamaya yönelik çalışmalar yürüten İngiliz şirketi “Abraham Anlaşmaları”nın direktörü.

Levy ve Kaplan da Siyonistliklerini ifrata vardırmış isimler. Ait oldukları teşkilâtın başka bağlantıları da var. 2021 tarihli raporlarında Siyonist işgal güçlerinde çalışmış eski bir albayın yönettiği MEMRI isimli Siyonist medya gözlemcisine 100.000 sterlin verdikleri söyleniyor.

Peki bu para Kürtlerin adalete kavuşmaları için mi yoksa Siyonizmin politik hedefleri için mi verildi?

Bu Yeni Enternasyonal Ne Kadar İlerici?

Kürtler İçin Adalet isimli STK’nın İlerici Enternasyonal denilen radikal sol örgüt içerisinde de müttefikleri var. İki kuruluş birlikte AB kurumlarına mektup yazıp PKK’nin terörist örgütler listesinden çıkartılması çağrısında bulundu. İmzacılar arasında dünyanın önde gelen solcuları var:

● Ken Loach: Yönetmen, İngiltere;

● Leila Chaibi: Avrupa Parlamentosu içerisinde Avrupa Birleşik Solu/İskandinav Yeşil Solu Vekili, Fransa;

● Massimiliano Smeriglio: Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Demokratlar Grubu vekili, İtalya;

● Slavoj Žižek: Felsefeci, Slovenya;

● Vittorio Agnoletto: Doktor, Eski AP Vekili, İtalya.

Mektubu imzalayan sol parti ve örgütlerin şubeleri şu şekilde:

● DIE LINKE – Erlangen/Erlangen – Höchstadt, Almanya;

● DIE LINKE Bölge Birliği – Mönchengladbach, Almanya;

● Feminist Parti – DIE FRAUEN, Almanya;

● Fraktion DIE LINKE – Mönchengladbach, Almanya;

● PRC – Komünist Yeniden Kuruluş Partisi-Avrupa Solu, İtalya;

● Devrimci Gevarist Örgüt ve Gevarist Genlik, Arjantin;

● Rote Hilfe e.V., Almanya;

● Sinistra Italia- İtalya;

● Chiapas Kadın Hakları Merkezi, Meksika;

● Maya K’iche Halkı Gençlik Konseyi (CPK), Guatemala.

Fakat aynı ismi taşımasına ve benzer web adreslerine sahip olmasına (justiceforkurds.org ve justiceforkurds.info) rağmen bu iki “Kürtler İçin Adalet”, farklı örgütler.

Peki Bu İlerici Enternasyonal Nedir?

Bu örgüt, Avrupa’da Demokrasi Hareketi (DiEM25) ile Sanders Enstitüsü tarafından kuruldu. Sanders Enstitüsü, Vermont’un Demokrat Partili Senatörü Bernie Sanders’ın kurduğu bir yapı. Başkanlık yarışı esnasında Sanders’a yapılan bağışların önemli bir kısmı bu enstitüye aktarıldı. Bağışçılar arasında, ABD’deki büyük silah şirketlerinin sahipleri de var. Politico’nun 2016 tarihli haberine göre Sanders’ın yürüttüğü kampanya dâhilinde savunma sektöründen Muhafazakâr Parti’nin başkan adayına akan bağıştan daha fazla bağış geldi. 2020’de ise Senatör Bernie Sanders, savunma sektöründen Trump’tan daha fazla bağış aldı.

Sanders’ın arkasında olduğu bu İlerici Enternasyonal’e Jeremy Corbyn, Cornel West, Noam Chomsky, Slavoj Žižek, Yanis Varoufakis ve Naomi Klein gibi birçok Batılı solcu hizmet ediyor. Bu isimler, Güney’de faal olan Nnimmo Bassey ve Walden Bello gibi alternatif küreselleşme yanlısı kişilerle ve Ekvador’un eski cumhurbaşkanı Rafael Correa ile birlikte hareket ediyorlar. Konseyin kaç üyesinin örgüte dair aktardığımız bu analizin farkında olduğunu bilmiyoruz.

Ayrıca İlerici Enternasyonal içerisinde İngiltere’deki Corbyn hareketi türünden solcu toplumsal hareketleri yöneten isimler yer alıyor. Momentum isimli örgütün üyesi olan James Schneider, Corbyn’in iletişim direktörü. Schneider, İlerici Enternasyonal içerisinde de aynı işi yapıyor.

İngiliz yazar Phil Bevin, Schneider’ın ilerici güçlerin nasıl örgütleneceği sorusuna cevaben sunduğu modeli “endişe verici ölçüde anti-demokratik” buluyor ve bu modelin “yeşil-kızıl solu bir araya getiren şemsiye örgüt olarak İlerici Enternasyonal’in oynadığı mevcut rol üzerinden oluşturulduğunu, İlerici Enternasyonal’in ise STK’lar ile istihbarat örgütlerinin oluşturduğu kompleks eliyle sol örgütleri emperyalizmin yoluna sokmak için uğraştığını” söylüyor. Phil Bevin, Schneider’ın İşçi Partisi lideri Corbyn’in iletişim danışmanı olarak yürüttüğü operasyonu bizzat içinde bir isim olarak eleştiriyor.

“Kürtler İçin Adalet” isimli iki ayrı örgüt var. Fransız-Amerikan versiyonu KDP’ye destek çıkıyor. Buna karşılık, PKK ile ilgili açık mektupta farklı bir yönelim açığa çıkıyor. Bu mektubun yazarları, CIA’in, toplamda Amerika’nın Suriye’nin belirli bir kısmını işgal etmek ve ülkenin petrolünü çalmak için yürüttüğü operasyona destek sunuyor. Siyonizm konusunda yumuşak bir tavır alan İlerici Enternasyonal ise CIA’in “Rojava”da yürüttüğü operasyona örgütlenmiş durumda.

Siyonist teşekkül, PKK ve “Rojava” operasyonu konusunda ikircikli bir tutum benimsemiş görünüyor. 2017’de Başbakan Binyamin Netanyahu, “İsrail’in PKK’ye karşı olduğunu, onu terörist örgüt kabul ettiğini” söyledi. Bu laf, o dönemde “PKK terör örgütü değil” diyen İsrail genelkurmay başkanı yardımcısı Yair Golan’a yönelik bir ikaz olarak yorumlanmıştı.

Buna karşılık, 2022 yılında Mossad, Türk istihbaratını tehdit etti ve Ankara Hamas’ın askeri kanadına destek vermeyi sürdürürse İsrail’in de PKK ile işbirliği yapmaya hazır olduğunu söyledi. Bu laf, 2022’de Türkiye’de üç Mossad ajanı casusluk faaliyeti sebebiyle gözaltına alındıktan sonra edilmişti.

Temmuz 2022’de İran İstihbarat Bakanlığı, İsfahan’da bulunan, savunma sanayiine ait önemli bir merkezi havaya uçurma planı yapan bir sabotaj timinin güvenlik güçlerince gözaltına alındığını duyurdu. Gözaltına alınanlar, Mossad’ın örgütlediği söylenen Komala isimli Kürt “Marksist” örgütün üyeleriydi. Bu solcu örgüt, İran Kürdistanı’nda faaliyet yürütüyor. 2017’de İslam Cumhuriyeti’ne karşı silahlı mücadeleyi tekrar başlatan Komala, 2018 yılında Washington’da lobi faaliyeti yürütmek için bir büro açtı. 2021’de ise Komala ile PKK arasında silahlı çatışmalar yaşandığına dair haberlere tanık olundu.

Siyonist teşekkül, Rojava ve PKK konusunda iki farklı görüşe sahip. Ama bir yandan da Türkiye, Irak, Suriye ve İran’da çıkarları için çalışacak her türden Kürt örgütünü destekliyor. Bu arada PKK’den yana olan Kürtler İçin Adalet örgütü ve İlerici Enternasyonal, ABD’nin Suriye işgalini ve petrol kaynaklarını çalmaya yönelik girişimlerini destekliyor.

Bugün elimizde aynı isimde iki örgüt var. İkisi de bize STK’ların bir yandan CIA ile Pentagon’un bir yandan da Siyonist rejimin jeopolitik hırslarına hizmet eden aracılar veya cephe örgütleri olarak iş gördüğünü söylüyor.

David Miller
10 Temmuz 2024
Kaynak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder