Pages

20 Mayıs 2024

Lümpen Burjuvazi ve Amigoları


T”K”P’nin “Marksist” siyaset bilimcisi, açık açık Koç övüyor. Ali Koç, Galatasaray maçı ardından sahada aynı takımın yöneticisine “Buradan çıkmazsan dayak yiyeceksin” diyor, Fatih Yaşlı da önderini alkışlayarak, ona yakışmayan işlere imza attığı gerekçesiyle haylaz ufak Koç için şu cümleyi kuruyor: “Burjuvaziye dair bütün marksist analizleri boşa düşürmek için dünyaya gelmiş sanki adam.”

Tam tersine, burjuvaziye dair bütün Marksist tezleri Ali Koç ve Koç sülalesi kadar doğrulayan başka bir örnek bulmak zordur.

Marx, lümpenlerle en kalın burjuvalar arasındaki bağlantıyı en çarpıcı şekilde ortaya koymuştur:

“[…] Mali aristokrasi, zevkleriyle olduğu gibi kazanç sağlama tarzıyla da, lümpen proletaryanın burjuva toplumunun doruklarındaki yeniden doğumundan başka bir şey değildir.”

[“Fransa’da Sınıf Mücadeleleri”, Fransız Üçlemesi, Yordam Yay., s. 44.]

Ali Koç da kulüp yöneticiliği konusunda hiçbir donanımı ve başarısı olmamasına rağmen babasının sınırsız parası ve ilişkileri sayesinde Türkiye’nin en büyük spor kulüplerinden birinin başına geçen, tamamen başarısız olmasına rağmen yine para gücüyle her şeyi yapabileceğini düşünen bir lümpen özentisinden başka bir şey değildir. Bu tür zengin çocuklarında her şeyi babalarının parasıyla başarmadıklarını, kendilerinin de en azından yöneticilik konusunda yeteneğe sahip olduğunu, muhallebi çocuğu olmadıklarını vb. kanıtlama çabası vardır çoğu zaman.

Genellikle de bunu çalışmayla ve uzun yıllarını harcayarak kanıtlamaya sabırlı olacak bir şekilde yetiştirilmedikleri için yapabilecekleri tek şey, lümpence güç şovlarıdır. Nasıl olsa ne kadar başarısız olurlarsa olsunlar zenginlikleri sayesinde kendilerine yağcılık yapacak büyük bir kesimin olduğunu bilirler.

Aynı zamanda Ali Koç’un kendi oğlunu da tam bir lümpen özentisi olarak yetiştirdiğini de geçtiğimiz günlerde bütün ülke gördü.

Ali Koç’un tek “özgün” denebilecek yanı, bu kendini kanıtlama çabasını abartılı boyutlara taşımış olmasıdır ama bu abartılı durumun arkasında Ali Koç’un kişisel olmayan politik ve ekonomik gerekçeler de vardır. Fenerbahçe başkanlığının getirdiği, Erdoğan’a bile baskı yapmayı kolaylaştıran büyük politik güç gibi.

Koç’ların Ali’sinin kişilik özellikleri, bu arka planı gizlemeye (“ne yapalım karakteri böyle heyecanlı” vb.) hizmet ettiği için bu görevin “aile” tarafından ona tevdi edildiği düşünülebilir. Yine de arada Atatürk ve Cumhuriyet çıkışları yapması, lafta “Marksist”, özde Kemalist ve küçük veya orta burjuva olan baylar ve bayanlarımızın bam tellerini titretiyor, doğrudan ve dolaylı olarak, tüm Türkiye’nin sömürücüsü Koç sülalesinden beklentilere kapılmalarına yol açıyor, onların “sıra dışı burjuvalar” olduğu hayallerini, sözde eleştirdikleri yaygın futbol lümpenliğinin/apolitizminin kulüplerin başındaki para torbaları konusunda her türlü beyinsizliği ve hayaller kurmayı mümkün kılmasından da yararlanarak, “şakayla karışık” da olsa propaganda etmeden duramamalarına yol açıyor.

Kızıl Okuyucu
20 Mayıs 2024
Kaynak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder