Pages

23 Ocak 2022

Lenin

Proletarya, en önemli rehberini ve liderini kaybetti. Onun muazzam faaliyeti, başarısı ve sahip olduğu büyük kapasite, her daim ezilen-sömürülen işçilerin davasına hizmet etti.

Devrimci proletarya için hiçbir hayat, Lenin’in hayatı kadar verimli olmamıştır. Rus lider, üstün bir zekâya, kapsamlı bir kültürel birikime, güçlü bir iradeye, fedakârlığa ve sade bir anlayışa sahipti. Bu nitelikler, tarihin akışını kavramak ve kendisini devrimci faaliyete uyarlamak gibi hayranlık uyandıran bir başka beceri ile pekiştirilmişlerdir.

Bu beceri ve kişisel yeteneği Lenin’i hiçbir vakit terk etmedi. Bu sayede 1905 ayaklanmasının deneyimiyle bilinçlenen Lenin, önyargılardan ve demokratik-parlamentarist yanılsamalardan uzak bir devrimci partinin yaratılması gerekliliğini gördü. Kısa bir süre sonra savaşın politik ve ekonomik düzlemde yol açacağı sonuçların açığa çıkmasından çok önce, 1907’de, yaklaşan savaş tehlikesine işaret etti ve kapitalist düzenin nihai aşamasına doğru gidişini hızlandırma ve yoğunlaştırma olasılığından söz etti. Avrupa savaşının niteliğini çözümledikten sonra, azınlıktaki sosyalistlerin ve Avrupalı sendikaların enternasyonalist sınıfsal çıkarlarını ortaklaşa ilân ettikleri Zimmerwald ve Kienthal kongrelerine katıldı. II. Enternasyonal’i terk eden Lenin, yüz yirmi milyonluk bir ülkede iktidarı ele geçirdi, kapitalist işleyişe son verdi, devrimi iç ve dış düşmanlara karşı korudu ve “son kavga” için dünya genelindeki her ulus ve ırktan milyonlarca insanı birleştiren III. Enternasyonal’i örgütledi.

İdeolojik konumu ne olursa olsun, Lenin’in tarihteki asli yerine dönük kefaret, hiçbir işçi tarafından inkâr edilemez. Bu sebeple biz, Lenin’in şiddetle saldırdığı II. Enternasyonal’e bağlı sosyalistlerin ve reformist Enternasyonal’in kendisinin Moskova’ya gönderdiği başsağlığı mesajını devrimci Rusya’ya yönelik dürüst ve saygılı bir övgü olarak değerlendiriyoruz.

Sosyal adalete dayalı bir düzeni arzulayan komünistler, sosyalistler, özgürlükçüler ve bunları devrimcileştiren her okul ve parti mensubu insan, Lenin’in kişiliğinin ve harcadığı emeğin herhangi bir gruba veya hizbe değil, tüm proletaryaya ve devrime ait olduğunun farkına varmıştır. İşçilerin kendi aralarındaki kavgası bu sayede evrenselleşmiş, düşmanlıklardan arınmıştır.

Lenin’in ölümü, devrim için büyük bir kayıptır. O, devrimci kitleler için ciddi bir teorik çaba ortaya koymuş bir isimdir. Çalışmasının ve görevinin önemli bir bölümünü tamamlamak için gerekli zamanı bulmuş, yaşanan krizin tarihsel anlamını açıklamış, gerçek bir proleter, sınıfsal yöntem ve pratik tarzını keşfetmek suretiyle devrimin ahlakî ve maddi araçlarını oluşturmuştur. Binlerce yoldaşı ve milyonlarca öğrencisi onun çalışmasını sürdürecek ve nihayete erdirecektir.

Peru proletaryasının örgütlü öncüsü, gençlik ve devrimci aydınların dergisi Claridad [“Aydınlık”] adına büyük öğretmenin ve Rus ajitatörünün anısını selâmlıyorum.

José Carlos Mariátegui
5 Mart 1924
Kaynak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder