Pages

29 Temmuz 2021

Franco Fontana


“Bu yolda ölebilirim, Filistin’in kurtuluşunu göremeyebilirim ama çocuklarım veya torunlarım Filistinlilerin kurtuluşunu illaki görecektir, o vakit onlar, bu güzel topraklara verdiklerinin ve bu zorluklar çekmiş insanların değerini bileceklerdir.” İtalyan savaşçı Franco Fontana, 2015'te öldüğünde hayatını bu sözlerle noktaladı ve naaşının Filistin'de veya Filistin mülteci kamplarından birinde gömülmesini istedi.

Joseph İbrahim adıyla anılan İtalyan savaşçı, İsrail işgaline karşı mücadele vermek için Bolonya’dan geldi, yetmişli yıllarda Lübnan’daki kamplarda örgütlenen Filistin direnişi saflarına katıldı. Joseph, Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi üyesiydi. Katyuşa konusunda uzmandı.

Joseph, Filistin'e geldiğinde mücadele, tüm cepheleri kucaklayan kapsamlı bir konu hâline gelmişti. Filistin Halk Kurtuluş Cephesi saflarında Alman ve Japon Kızıl Ordusu gibi örgütlerden savaşçılar yer alıyordu. Franco böylesi bir dönemde Filistin davasına örgütlendi ve Demokratik Cephe’ye katıldı. O dönemde farklı uluslardan gelen kişilere “paralı asker” denmiyordu.

Joseph, Filistinliler tarafından yürütülen gerilla operasyonlarını duyduktan sonra 1969'da Filistin'e geldi. Daha sonra babasının tüm mal varlığını sattı ve Filistin kamplarına bağışladı. Ardından ülkesine gitti, yoldaşları ve kalbini bıraktığı yerleri ziyaret etmek için tekrar döndü, Daha sonra felç geçirdi, elçilik onu ülkesine nakletmek için devreye girdiğinde, vasiyetinde Yermük, orası olmazsa Aynu’l Hilve kampına gömülmek istediğini öğrendi.

9 Haziran 2015’te ölmesi ardından FDKC, savaşçısı için büyük bir cenaze töreni düzenledi. Örgütün sitesinde aktarıldığı biçimiyle: “Şehit Franco Fontana-Joseph’in cenaze alayına İtalya’dan gelen iki çocuğu önderlik etti. Laura ve Massimo Fontana’nın da katıldığı törene Lübnan’daki partilerin, Filistin örgütlerinin temsilcileri ayrıca Lübnan’daki Demokratik Cephe’nin politik bürosu, merkez komitesi ve liderleri katıldı. Cenazeye çok sayıda yoldaşı eşlik etti.”

Başka ülkelerden gelen savaşçılar davaya hep sadık kaldılar. Şatila mezarlığı onların mücadelesine şahittir. Orası Filistin davasına örgütlenmiş ve şehit düşmüş savaşçıların gömülü olduğu yerdir. Joseph de oraya gömülmüştür. Artık o, Yoldaş Joseph-Franco Fontana’dır.

“Bir gün babama Filistin halkını, davasını ve dünya genelinde Filistin halkına verilen bu yaygın desteğin sırrını sordum. Cevabı şu oldu: “Zulüm, adalet ve hürriyet.”

Cenazesinde Franco Fontana’nın oğlu bunları söyledi ve sözlerine şunu ekledi: “Bugün burada adalet ve hürriyetin bir savaşçısını kaybetmedik, aynı zamanda Filistin davasına ve adalete dair yalın ve anlaşılır bir yorumu da kaybetmiş olduk.”

Kaynak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder