Pages

28 Kasım 2020

Mike Tyson'ın Dövmesi

Hâkim, benim dışarıdan lise bitirme sınavlarına girmemi istedi, ben de oturup uzun zamandır bana manevi açıdan danışmanlık yapan Muhammed Sıddık ile birlikte çalışmaya başladım. Matematik, hiç mi hiç ilgimi çekmiyordu. O günlerde Sıddık bir öğretmen getirdi ve onunla Çince çalışmaya başladık. O dersler sayesinde, bir yıl sonra Çin’e gittiğimde insanlarla sohbet edecek kadar Çince öğrendim.

Sonra kendimi kitaba verdim. Zamanımı kitap okuyarak geçiriyordum. Wayno ile birlikte her akşam odamızda birbirimize kitap okuyorduk. Birimizin elinde sözlük oluyor, bilmediğimiz bir kelimeye denk geldiğimizde açıp anlamına bakıyorduk. Hatta iyice öğrenmek için yeni öğrendiğimiz kelimeleri cümle içinde kullanıyorduk.

Will Durant’in Medeniyetin Hikâyesi’ni okumak bana epey keyif vermişti. Mao’nun kitabını okudum, Che’yi de okudum. Makyavelli, Tolstoy, Dostoyevski, Marx, Shakespeare okudum. Hemingway de okudum, ama fazla sakin ve dinginleştirici buldum. Ben daha çok isyankâr, devrimci kitapları okumaya meyilliydim. En sevdiğim kitapsa Alexandre Dumas’nın Monte Kristo Kontu idi. Kendimi kitaptaki ana karakter Edmond Dantes’le özdeşleştirdim. O da benim gibi hapse atılmıştı. O da oturup kara kara düşünmek yerine, ileride elde edeceği başarı için hazırlık yapmıştı. Hapiste kendimi ne zaman kaybetsem, açar biraz Dumas okurdum.

Her şeyden önce ben topluma karşı öfkeliydim. Kendimi bir şehit gibi görmeye başladım. O günlerde ağzımdan düşmeyen bir söz vardı: “Bir zalimin hükümranlığı o öldüğünde biter ama bir şehidin hükümranlığı o öldüğünde başlar.” Mao ve Che okuyunca daha fazla müesses nizam karşıtı biri hâline geldim. Mao’nun yazılarını derinlemesine inceledim, hatta yüzünü koluma dövme yaptırdım. Siyahî tenisçi Arthur Ashe’nin de dövmesini yaptırdım. Onun otobiyografisi çok hoşuma gitmişti. Bu kadar sağlam ve becerikli bir isim olduğu konusunda bir fikrim yoktu.

Kitabını okurken o uzun yürüyüş boyunca Mao’ya eşlik etmiştim. Amacım, artık sistemi mümkün olduğu ölçüde kullanmaktı.

Mike Tyson

[Kaynak: Undisputed Truth: My Autobiography, HarperColling Publishers, 2013.]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder