Pages

11 Ağustos 2021

Semaun

Semaun (1899-1971) Endonezya Komünist Partisi’nin ilk başkanıdır. 1915’te, henüz on altı yaşında iken Tren ve Tramvay Personeli Birliği’ne üye olur. Demiryolu işçisi olarak çalışırken işi bırakıp tüm vaktini sendika çalışmalarına ayırmaya başlar. Hint Adaları Sosyal Demokrat Derneği’nin Surabaya bürosunun başkan yardımcılığı görevini üstlenir. Bu dernek sonrasında EKP’ye dönüşecektir.

1918 yılında Semaun, Sarekat Islam’ın [İslam Birliği] lider kadrosuna dâhil edilir. Hollanda Doğu Hint Adaları’nda epey güçlü olan bu milliyetçi örgüt içerisinde yürüttüğü çalışmalar sonrası, Mayıs 1921’de kurulan EKP’nin ilk başkanı olur. Sınıf mücadelesi ve İslam konusunda yaşanan tartışmaların ardından Sarekat Islam ve EKP, Ekim ayında ayrışır. Semaun bu dönemde Moskova’ya gider. Başkanlık koltuğuna Tan Malaka oturur. Mayıs 1922’de ülkeye dönen Semaun, tekrar başkan olur ve yeniden EKP’nin Sarekat Islam üzerinde nüfuz sahibi olması için uğraşır.

1923’te Tren ve Tramvay Personeli Birliği demiryolu sendikası olarak bir grev örgütler. Hollanda devleti bu grevi bastırır, ardından da Semaun’u sürgüne gönderir. 

Semaun Sovyetler’e gider ve burada yaklaşık otuz yıl kalır. Hollanda’da faal olan Endonezyalılar Birliği’nin düzenlediği birkaç etkinlikte konuşmalar yapar. Ayrıca Doğu Emekçileri Komünist Üniversitesi’nde bir süre eğitim alır.

Ülkenin bağımsız olması üzerine ülkesine döner. Cakarta’ya yerleşir ve burada 1959-1961 arası dönemde idareci olarak çalışır. Ayrıca Bandung’daki Padjadjaran Üniversitesi’nde ekonomi dersleri verir.

Semaun, aşağıdaki konuşmayı 25 Haziran 1924 günü, Komintern’in beşinci kongresinde yapmıştır.

● ● ●

 

Yoldaş Zinovyev’in de çok doğru bir biçimde gözlemlediği üzere, sömürgecilerin mülkü olan ülkelerde bizim o sömürgelerle kurduğumuz işbirliğini daha da güçlendirmemiz gerekmektedir.

Yoldaş Wynkoop, bu seçeneğin Hollanda için de geçerli olduğunu söylemiştir. Oysa biz biliyoruz ki durum hiç de öyle değildir.

Doğrudur, Hollanda’da parti doğru bir hattı takip edip “Hint Adaları Hollanda’dan Kopsun” sloganını benimsemiştir. Ama pratikte Endonezya’da devrimci hareket, gücünü esas olarak Rus devriminin elde ettiği nüfuza ve yürütme kurulunun sunduğu yardıma borçludur, dolayısıyla Hollanda’daki partinin yürüttüğü çalışmaların rolü esasen sınırlıdır. 

Hollanda’daki partinin programı o kadar da kötü değildir, ama pratiğinin programına uymadığını söylemek gerekmektedir. Hollanda ile Endonezya arasındaki bağ gerçekte çok zayıftır, bu sebeple, parti de vaktinin büyük bir bölümünü Hollanda’daki hareket ve parti içindeki çelişkilere ayırmaktadır.

Örneğin Endonezya’da parti, o son büyük demiryolu grevi esnasında mücadeledeki yerini alırken, Hollanda’daki parti Kızıl Sendika Enternasyonali’ne [Profintern] üye olma hakkı kazanan Emek Sekretaryası (Sendikacılar) ile yaşadığı çatışmayla uğraşmaktadır.

Hollanda’daki parti, Endonezya’daki harekete pratikte hâlen daha yeterince destek sunamamaktadır, çünkü bu parti çok güçsüzdür. Partinin acilen güçlenmesi, böylelikle Endonezya’daki harekete destek sunması gerekmektedir. Umarız beşinci kongre, Hollanda’daki parti için doğru olan hattı tayin etmek adına gereken çabayı ortaya koyacaktır.

Aynı zamanda kongre sayesinde sömürgelerde ve doğu ülkelerinde yürütülen çalışmaların hem yürütmenin gayretleri, hem de emperyalist ülkelerdeki yoldaşlarımızın sömürgelerde yaptıkları çalışmalar üzerinden güçleneceğini umuyoruz.

Semaun
25 Haziran 1924
Kaynak