Pages

26 Şubat 2016

Suriye’de Kaybedenler Libya’da Yeni Bir Savaşa Başlıyorlar


Washington’un Suriye’de rejim değişikliğine yönelik yürüttüğü örtük savaş raydan çıktıkça, IŞİD’e karşı mücadele iddiası üzerinden Libya’nın yeniden alevlendirildiğine tanık oluyoruz.

Libya sahnesinin perdesi, dikkatleri Washington ve suç ortaklarının Suriye’de kaybetmesi ve yaşanan yenilgiden başka bir yöne çekmek için yeniden açılıyor.

New York Times, Suriye’de ikinci kez ateşkes girişiminde bulunmak için ABD ve Rusya arasında bu hafta varılan anlaşmanın “beş yıldır süren savaşa bir son vermeye dönük son diplomatik çaba” olduğunu söylüyor.

“İç savaş” şeklinde yapılan yanlış adlandırmayı bir kenara koyalım. Washington’ın Suriye’de şiddete son vermek için diplomasi imkânlarını kullandığı iddiası boş. Bağımsız bir akılla Suriye’de yaşanan çatışmayı takip eden, Batı medyasının yanlış bilgilerine karşı çıkan herkes böylesi bir iddiayı kabul etmeyecektir.

Rusya Suriye savaşını sona erdirme çabalarında muhtemelen samimidir. Peki ama Washington’ın beş yıllık çatışmaya son vermek için diplomatik bir gayret içine girmesi mümkün mü? Bu, tam manasıyla bir saçmalık.

Suriye’deki savaş rejim değişikliğini amaçlayan, dış destekle yürütülen bir örtük savaş hâlini aldı. Washington, Britanya, Fransa ve Türkiye, Suudi Arabistan, Katar, Ürdün ve İsrail gibi bölgesel vekil güçleri Mart 2011’de Rusya ve İran’ın müttefiki Esad hükümetini devirmek için bir saldırı gerçekleştirmişti.

Ülkeye teröristlerden oluşan bir vekâlet ordusu sızdı. IŞİD bu ordunun bir parçasıydı. Burada amaç Suriye’yi kan banyosuna çevirerek rejim değişikliğini gerçekleştirmekti.

O hâlde New York Times ve diğer Batı medya organlarının sürekli kullandığı “iç savaş” tabiri yanlış. Bu tabir savaşın gerçek niteliğini gizlemek için kullanılıyor. Bu savaş bir ulusu yıkımın eşiğine getiren, yasadışı bir saldırı. Yabancı güçlerin gerçekleştirdiği bir saldırı.

Suriye’de ateşkes ilân edilmesine dönük bu en son çağrı barışçıl bir zemin oluşturmayı amaçlamıyor. Washington ve suç ortaklarının tavrı bunu ele veriyor.

Geçen hafta öngörülen ateşkes gerçekleşmedi, bunun kısmi sebebi terörist vekillerin Suriye hükümetinden ve Rusya’dan bombardımanlara ve kara operasyonlarına son vermelerini istemeleri idi.

Diğer bir sebepse Suudi Arabistan ve Türkiye idi. Washington, Britanya ve Fransa’dan yeterince destek görmese de bu ülkeler sınırdan top atışları ve işgal tehditleri ile Suriye’ye karşı dış saldırı gerçekleştirme konusunda ısrarcı oldular.

Ateşkese dönük bu ikinci çabanın çok az şansı var. Bu hafta Kerry ve Lavrov arasında varılan anlaşma IŞİD ve Nusra’yı dışarıda bıraktı. Dolayısıyla Suriye ve Rusya milislere ve “ilişkili gruplar”a saldırmaya devam edecek.

“İlişkili gruplar” tabiri Suriye’deki milislerin büyük çoğunluğu ile alakalı olarak kullanılıyor. Batı bu milisleri “ılımlı isyancılar” kabul ediyor ama bu ayrım esasen tam bir komedi. IŞİD ve Nusra yere göğe sığdırılamayan, ama artık gerçekte bulunmayan Özgür Suriye Ordusu gibi sözde “ılımlı” güçlerle bütünleşti.

Ama son çabanın işe yaramayacak olmasının bir nedeni daha var. Washington bu ateşkesi taktiksel bir duraksama olarak kullanmak niyetinde. Böylece kendisi ve suç ortakları sahadaki vekil güçleri yeniden organize edecekler. Bunların elindeki gizli ordu geçen Eylül’den beri Rusya’nın attığı bombalardan ötürü ciddi darbeler aldı. Rusya hava gücü ve Suriye kara gücü Batı’nın vekil ordusunu ezdi ve Türkiye’ye uzanan ikmal yollarını kesti.

Muhtemelen New York Times, Washington’ın sözde ateşkes çabasının arkasındaki tuhaf hesabı ağzından kaçırmış oldu. Aynı makalede gazete büyük resme dair bir şeyler ima etti.

“Obama yönetimi için kısmi bir ateşkes şiddeti kontrol altına almanın bir yolu aynı zamanda ateşkes, dikkatleri Libya’daki IŞİD savaşçılarına karşı yürütülecek askerî operasyonlara çevirebilir.”

Gazete Washington’ın resmî görüşlerini aktaran bir organ. Makalede Washington Yakın Doğu Politikası Enstitüsü’nde “Suriye uzmanı” olarak çalıştığı söylenen Andrew J Tabler’dan da alıntı yapılıyor: “Washington’ın politikası Suriye’de savaşı sona erdirme amacını gütmüyor. O savaşın durulmasını ve yavaş yavaş kaynamasını istiyor. “Kontrol edilemez” bir hâl alan çatışmanın kontrol altına alınmasına dönük bir çaba bu.

İşte özetle yapılan şu: ateşkesle üzerinde Washington ve diğer yabancı güçlerin kavruldukları ocağın altını kısmak.

Washington ve NATO müttefikleri Britanya, Fransa ve İtalya’nın bugün yüzünü Libya’ya çevirmeleri asla tesadüf değil. Trablus’ta IŞİD’e ait olduğu iddia edilen bir eğitim kampının geçen hafta ABD eliyle bombalanması ardından Obama yönetimi başka saldırıların yolda olduğunu söyledi.

Muhtelif haberler de ABD’nin Libya’ya daha büyük bir askerî saldırı hazırlığı içinde olduğunu gösteriyor. Elbette Libya’daki IŞİD yabancı bir gücün yasadışı bir biçimde Libya’ya müdahil olması için bahaneden ibaret.

Asıl amaç Libya’yı Washington’ın Suriye’de yürüttüğü, felâkete yol açan savaş konusunda dikkatleri dağıtmak için kullanmak.

Finian Cunningham
Kaynak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder