07 Şubat 2016

, ,

Siyah Bolşevik

“Amerikan komünizmi tarihindeki Afro-Amerikan isimler arasında hiç kimse, Harry Haywood’un bıraktığı etkiden daha önemli bir etki yaratmamıştır.”
[Amerikan Solu Ansiklopedisi]
Harry Haywood (6 Şubat 1898 – 4 Ocak 1985) ABD Komünist Partisi üyesidir. 1927-1938 arası dönemde partinin merkez komitesinde, 1931-1938 arası dönemde ise politbüroda çalışmıştır. Komünist Parti revizyonizme dümen kırdıktan sonra Haywood, Yeni Komünist Hareket’in kuruluşuna katkı sunmuştur. Haywood, Afro-Amerikanların kendi kaderini tayin hakkına sahip olduğu ve bağımsızlık hakkını da saklı tuttuğu Güney’deki siyah kuşak bölgesinde mazlum bir millet teşkil ettiklerine dair teoriyi geliştirmiştir.
Harry Haywood, parti içerisinde bir süre Afro-Amerikan milli hareketi dâhilinde yürütülen çalışmalara öncülük eder. Bu çalışma dâhilnde KP’ye bağlı Siyah Komisyonu’nun başkanlığını ve Siyah Hakları Mücadele Birliği’nin genel sekreterliğini yapar. Bu dönemde Ortakçı Birliği’nin ve Scottsboro savunmasının örgütlenmesinde rol oynar. Sovyetler Birliği’nde dört buçuk yıl geçirir. Burada 1928 ve 1930 tarihinde Komintern’in Afro-Amerikanların Millet Meselesi Kararları’nın yazılmasına katkıda bulunur. İspanya İç Savaşı süresince uluslararası tugaylarda yer alır.
ABDKP, ellilerin sonunda revizyonist bir parti hâline gelince Harry Haywood yüzünü Çin Devrimi’ne çevirir. Altmışlarda ve yetmişlerde faal olan Yeni Komünist Hareket’in lideri olur. Geçici örgütlenme komitesinin kurucusu, Ekim Birliği/Komünist Parti (Marksist-Leninist)’in lideridir.
Kitapları arasında Siyahların Kurtuluşu (1948), Siyah Meselesinde Devrimci Bir Konum (1958) ve Siyah Bolşevik: Bir Afro-Amerikan Komünistin Otobiyografisi (1978) bulunmaktadır. Harry Haywood’un Marksist-Leninist teorik çalışmaları, sadece Siyah Kuşak’taki Afro-Amerikan Milleti’ne dair analizlerin derinleştirilmesine katkı yapmakla kalmaz, aynı zamanda Güneybatı’daki Meksika asıllı Amerikalılara ilişkin çalışmaların da üzerine inşa edileceği temeli teşkil eder.

0 Yorum: