16 Temmuz 2015

, ,

Siyonizm Üzerine Tezler

Marx’ın meşhur Feuerbach Üzerine Tezler’inin izinde…
I
Avrupa Hristiyanları Avrupa Yahudilerini eziyorlar. Onlar da buna karşılık Filistinlilerin kendilerini ezmeleri için Avrupa Yahudilerine izin vermesini ve bir yandan Filistinlilerin kendi ezilmişliklerini kutsamalarını bile göz ardı etmelerini, diğer yandan ise Avrupa Yahudilerini ezdiği için Avrupa Hristiyanlarını kınamalarını istiyorlar.
II
Avrupalı Yahudi Siyonistler, Filistinlilerden ayrıca kendileri üzerindeki Avrupa Yahudilerinin (ve Siyonizm tarafından harekete geçirilen Avrupalı olmayan Yahudilerin) kendi üzerlerindeki baskısını kutlamalarını talep ediyorlar ve Avrupalı Yahudiler, Yahudiler olarak Avrupalı Hristiyanların gadrine uğradıkları için, Filistinlileri ezmek konusunda istisnaî haklarının olduğu anlayışına Filistinlilerin neden direniş gösterdiklerine şaşırıyorlar.
III
Avrupalı Yahudi Siyonistler, Avrupalı Hristiyanların kendilerine gösterdikleri zulmün takdir edilmesi fikri karşısında dehşete düşüyorlar. Ama Filistinlilerin Avrupalı (ve Avrupalı olmayan) Yahudiler elinde gördükleri zulmün takdir edilmeyeceği fikri de onları aynı şekilde dehşete düşürüyor.
IV
Avrupalı ve Avro-Amerikalı Hristiyan Siyonistler ve Avrupalı Yahudi Siyonistler Avrupalıların istisnailiğinde ısrar ediyorlar. Avrupalı Yahudi Siyonistler, Avrupalı ve Avro-Amerikalı Hristiyanların, Yahudiler hariç istedikleri herkese baskı yapma hakkına sahip olması gerektiğini düşünürlerken; Avrupalı ve Avro-Amerikalı Hristiyan Siyonistler, Avrupalı (ve Avrupalı olmayan) Yahudilerin sadece Filistinlilere, yani diğer Araplar ve Müslümanların karmakarışık bu birleşimine, baskı yapma hakkı olduğunu teslim ediyorlar.
V
Avrupalı ve Avro-Amerikalı Siyonistler, Hristiyanlar ve Yahudiler gibi, modern Mısırlıların antik Mısırlıların ve Firavunların soyundan gelmesini; modern Iraklıların Babillilerin, Lübnanlıların Finikelilerin ya da Ürdünlülerin Nebatilerin soyundan gelmesini garipsemiyorlar. İhtilaflı buldukları tek konu, Filistinlilerin antik İbranilerin soyundan geldikleri iddiası.[1].
Aynı zamanda, Filistin coğrafyasına dün olduğu gibi bugün de yabancı ve Judaizmi kabul etmiş Avrupalıların çocukları olan modern Avrupalı Yahudilerin, yerli Filistinlilerin değil de kendilerinin antik İbranilerin soyundan geldiklerini iddia etmeleri ise tastamam tartışmasız bir gerçekmiş gibi kabul ediliyor.
VI
Siyonistler, Filistin’de işledikleri tehcir, katliam, Filistin şehirlerinin yıkılması, toprak ve mülklere el konulması gibi savaş suçlarını ikrar ettiğinde, kendilerinin pek az seçeneklerinin olduğunu, zira Avrupa’da zulme uğradıklarını ve bu, Filistinliler yerlerinden edilmesi pahasına da olsa, sığınacak bir yere ihtiyaç duyduklarını belirtiyorlar. Filistinliler, Siyonistlerin suçlarına ve iddialarına karşı direnmekte ısrar ettiğinde ise, yine aynı Siyonistler Filistinlileri kendilerine zulmedenlere anlayış göstermemekle ve anti-semitist olmakla itham ediyorlar.
VII
Siyonizm kendisini üç sav üzerinde temellendiriyor: (1) antik Filistin antik İbranilerindir ve burada başka kimse yaşamamıştır; (2) Judaizmi kabul etmiş Avrupalıların modern zamanlardaki evlâtları İbranilerin doğrudan torunlarıdır ve (3) bu iki sav uyarınca, modern Avrupalı Yahudilerin Filistin’i Filistinlerin elinden alma hakkı vardır.
İlk iki sav, yığınla tarihsel bulgunun gösterdiği gibi, tarihsel bir temelden mahrumken, iki savın doğru olduğunu kabul etsek bile bu, üçüncü önermeyi kabul etmemizi gerektirmez. Aksi halde bütün Avrupalı beyaz Arî ırk mensupları (köklerini buraya dayandırdıkları için) Kuzey Hindistan üzerinde hak iddia ederlerdi ve bugün burada yaşayan bütün Hintleri (kara Arîleri) yerinden edip, topraklarını ellerinden almaya çalışırlardı.
VIII
Dindar ve seküler Siyonistler, Tanrı’nın antik İbranilere Filistin topraklarını vaat ettiğini ve İbranilerin buraya gelip Kenanîleri öldürerek, ülkelerini ele geçirdiği iddia etmek için Yahudilerin kutsal metinlerinden istifade ederler. Üstelik bu durumun, modern Avrupalı Yahudilerin aynı cirmi bugün de tekrarlayıp, kendilerine yerli Filistinlileri öldürerek ve ülkelerini elinden alarak işlemek hakkını verdiğini eklerler.
IX
İsrail, Asya-İbranîsi olduğunu iddia eder ama Avrupa’nın ve Batı’nın bir parçası olduğunda da ısrarcıdır.
X
Siyonizm, (diasporada Yahudilerin asimile olması endişesi karşısında) Yahudi kültürünün kaybolması ve diasporadaki Yahudilerin varlığını tehdit eden anti-semitizm tehlikesine karşı bir cevap olduğunu ileri sürer.
Gelin görün ki (Yidiş, Ladino ve Arapça dâhil) diasporadaki Yahudi dillerinin ve kültürünün kaybolmasında ve Yahudi kültürünü, asimilasyona uğramış Avrupalı Yahudi olmayan ama İbranîce konuşulan bir kültür ile ikame etme noktasında, İsrail önemli bir rol oynamıştır. Yahudilerin hayatlarını koruma meselesine gelince İsrail, hem bugün hem de geçtiğimiz 65 yıl boyunca, Yahudiler için en güvenli yer olmak şöyle dursun, en tehlikeli yer haline gelmiştir.
XI
Siyonizm Karşıtları, Siyonist projeyi yorumlamakla yetinmişlerdir, oysa asıl mesele onu ortadan kaldırmaktır.
Siyonizme direnin! Boykot – Tecrit – Yaptırım[2].
Joseph Massad
9 Aralık 2013
Kaynak
Dipnotlar
[1] “Truths, facts and facts on the ground”, Joseph Massad, www.aljazeera.com, 18 Kasım 2011.
[2] BDS (Boycott – Divestment – Sanctions Movement), İsrail üzerindeki ekonomik ve siyasi baskıyı arttırmayı hedefleyen küresel bir harekettir ve İsrail’in Filistin topraklarındaki işgalini ve sömürgeci varlığını sonlandırmayı; İsrail’in Arap ve Yahudi yurttaşları arasında kayıtsız eşitliği ve Filistinli mültecilerin geri dönüş hakkına saygı duymasını hedefler. –çn.
Joseph Massad, Columbia Üniversitesi’nde Modern Arap Siyaseti ve Entelektüel Tarihi Profesörüdür. Kitaplarından bazıları şunlardır: Colonial effects: the making of national identity in Jordan, New York, NY: Columbia University Press (2001); The Persistence of the Palestinian Question: Essays on Zionism and the Palestinians, London: Routledge (2006); Desiring Arabs, Chicago, IL: University of Chicago Press (2007).

0 Yorum: