12 Mayıs 2015

, ,

Yemen’e İnsanî Yardım



Pazartesi günü İran İslam Cumhuriyeti’nden bir gemi, un, pirinç ve ilâç içeren 2.500 tonluk yüküyle yola çıktı. İran Kızılay Derneği’nin organize ettiği doktorlar, gazeteciler ve eylemcilerden oluşan delegasyonun amacı bu insanî yardımı Suudi Arabistan’ın bombardımanlarına maruz kalan Yemen halkına ulaştırmak.

İranlı gönüllülerden oluşan delegasyona ABD’den savaş karşıtı eylemciler de iştirak ettiler. Uluslararası Eylem Merkezi (iacenter.org), Emperyalizmle Savaş Birlikte Dur (fightimperialism.org) ve Birleşik Ulusal Savaş Karşıtı Koalisyon (unacpeace.org) örgütçüsü Caleb Maupin de bu delegasyonda. Aralarında Pembe Kod’dan (www.codepink.org) Tighe Barry ve ABD’li Müslüman insan hakları eylemcisi Cyrus McGoldrick’in de bulunduğu bir heyet de orada.

McGoldrick şu tespiti yapıyor: “Suudilerin Yemen’e yaptıkları, korkunç bir insanlık suçudur. Tüm dünya hakları Yemen halkını desteklemek için bir araya gelmelidir.”

Suudi hava saldırıları, okulları, hastaneleri, elektrik santrallerini ve diğer altyapıları hedef aldı. En az bin masum insan katledildi.

Geçen hafta Yemen halkına yardım götürmek isteyen bir İran uçağı iki ABD yapımı Suudi jeti tarafından engellendi. Pazartesi günü İran’dan çıkan “kurtarma gemisi” yardım malzemelerini deniz yoluyla götürmeye çalışacak. Geminin organizasyonunda rol oynayan isimler, Suudi Arabistan’a ve diğer ülkelere çağrıda bulunarak bu insani yardıma engel olmamalarını ve yardıma muhtaç olan Yemenlilerin bu yardımı almalarına izin vermelerini istediler.

Caleb bu görevi şu şekilde tarif ediyor: “Bu gemiyi engellemek ya da Yemen’e ulaşmasına mani olmak, engellemeye çalışmak Uluslararası Hukuk’un açık bir biçimde ihlali anlamına gelecektir. Kızılay Derneği, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kurumlar tarafından meşru bir insani yardım örgütü olarak tanınmaktadır. Gemide Yemenlilerin çok ihtiyaç duydukları gıda ve ilâçtan başka bir şey yoktur.”

Maupin ayrıca şunları söylüyor: “ABD, Suudilerin Yemen ve başka yerlerde işledikleri suçların ortağı olmaya artık bir son vermeli. Suudi Krallığı yeryüzündeki en baskıcı ve otokratik rejimlerden birisidir, onun Yemen halkına yönelik terör ve şiddet harekâtı korkunçtur. ABD, Suudi rejimini silâhlandırmaya ve şımartmaya son vermelidir.”

Maupin devamında tüm Ortadoğu’da yer alan ABD’ye ait askerî üslerin kapatılması gerektiğini söyledi. Silâha harcanan paranın esas olarak ABD’deki yoksul gençliğe iş, okul ve sağlık hizmeti temininde kullanılması gerektiğini belirtti.

Wisconsin Bail Out the People Movement
11 Mayıs 2015
Kaynak

0 Yorum: