06 Mayıs 2015

,

Baltimore İsyanı


Kitlesel Gösteriler ve İsyanlar
Köklü Bir Değişim İhtiyacına İşaret Etmektedir
Geçen yazdan beri Afro-Amerikanların kurtuluş mücadelesinin giderek derinleşmesi, tüm ABD genelinde kentlerde toplumsal koşulların kötüleşmesinin somut bir karşılığıdır. Bu sorunların mevcut ırkçı kapitalist sistemde çözüme kavuşturulması mümkün değildir.
İşçi sınıfı ve mazlumların ekseriyetince üretilen servet, ABD’de eşit olarak dağıtılmalı, böylelikle sosyal barış sağlanmalıdır. Ferguson’dan Oakland’a, oradan da Baltimore’a bir dizi şehirde tanık olduğumuz süreç, ülkenin geri kalanıyla da ilgilidir. Diğer kısımda aynı meseleler altmışlar ve yetmişlerde Yurttaşlık Hakları ve Siyahların politik güçlenmesinden beri çözümsüz bırakılmıştır.
Ulusal kurtuluş hareketinde köklü bir gelişme sağlamak için gençlerin ve işçilerin politik eğitim veren ve krizin temeline işaret eden uzun erimli bir planlama sunan devrimci oluşumlarda örgütlenmesi zorunludur. ABD’de kitleleri sistematik bir biçimde parçalayan ve sefalete sürükleyen, bankalar ve şirketlerdir. Krize dönük her türden çözümde, halka karşı işlenmiş suçlar konusunda yönetici sınıfın çıkarları sorgulanmalıdır.
Baltimore’da suçlular, adil bir biçimde yargılanmalı, tahliyelere izin verilmemelidir. Su kesintilerine son verilmelidir.
Tüm gençlere ve yetişkinlere iş, ekonomik fırsatlar ve kaliteli eğitim verilmeli, bu yönde gerekli kaynaklar temin edilmelidir. Milli Muhafız birlikleri ve polis Afro-Amerikan mahallelerinden çekilmelidir. Barış içinde yaşama, yaşayacak kadar ücret, kalite barınma, tümüyle toplumun kontrolünde olan ve otonomiye dayalı okullar açılmalıdır.
Abayomi Azikiwe
29 Nisan 2015

0 Yorum: