10 Nisan 2015

,

Kolombiya'da Barış Süreci


25 Mart 2015: Piedad Cordoba silahlı çatışmaya son verilmesini teşvik etmek için Arjantanli futbol efsanesi Diego Armando Maradona’nın “Barış Maçı”nda oynayacağını duyurdu.
23 Mart: FARC’ın ifadesine göre, kara mayınlarının sökülmesi süreci, insanî yardım kapsamında gerçekleştirilecek.
8 Mart: Bogota’da “Hayat İçin Yürüyüş” düzenlendi, birçokları bu yürüyüşün barış sürecinin onaylanması olduğunu düşünüyor. Yürüyüşe Cumhurbaşkanı Santos da katıldı.
1 Mart: ABD’nin Kolombiya barış görüşmeleri için tayin ettiği özel temsilcisi, Kolombiya hükümeti ve FARC yetkilileri ile görüştü.
26 Şubat: Eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan, barış sürecini hızlandırma amacıyla, taraflarla kimi toplantılar yapmak üzere Küba’ya geldi.
20 Şubat: ABD Başkanı Barack Obama kıdemli diplomat Bernard Aronson’ı 20 Şubat’ta sürmekte olan Kolombiya barış görüşmelerine özel temsilci olarak atadı.
17 Şubat: FARC, 15 yaş altı 13 savaşçısını güçleri içerisinden çıkartacağını, artık bundan sonra 17 yaş altı hiçbir genci örgüte katmayacağını ilân etti.
7 Şubat: FARC, mağduriyet sürecine katılmış yetkililerin veya devlet görevlilerinin devletten temizlenmesi çağrısında bulundu. Öte yandan Santos Dünya Bankası’nı ziyaret etti. Banka çatışma sonrası teşebbüsleri koruyacağını, 2015’te anlaşma sağlandığı takdirde ek teşvikler vereceğini duyurdu.
2 Şubat: Barış görüşmelerinin birinci turu Havana’da başladı.
14. Ocak: FARC gerillalarının yaptıkları iki taraflı ateşkes çağrısını yıllardır reddeden Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos, Havana’daki müzakerecilerine ateşkes konusunda anlaşmaları talimatı verdi.
13 Ocak: Kendisi de barış görüşmelerinde tanıklığına başvurulan mağdurlardan biri olan, insan hakları savunucusu ve eski senatör Piedad Cordoba, görüşmelere katıldığı için ölüm tehditleri aldığını duyurdu.
8 Ocak: Hükümet, eğer ülkedeki Ekim seçimlerine dek bir anlaşmaya varılırsa, barış müzakerelerinin onaylanmasına ilişkin yurttaşların oy kullanmasına izin veren bir yasa çıkarttı.
1 Ocak: FARC, tek taraflı ateşkes önerisini yineleyen bir Yeni Yıl mesajı yayınladı, mesajda ulusal ordunun düşmanca yaklaşımları kınandı, bu yaklaşımların barış sürecini tehdit ettiği söylendi ve aynı zamanda FARC bu mesaj aracılığıyla barış çağrısını yineledi: “Mermileri ve bombaları susturmanın vakti geldi, artık vakit, söylemi ve savaş kışkırtıcısı dili değiştirme vaktidir.”
24 Aralık 2014: FARC bugün itibarıyla kendisinin ilân ettiği ateşkese saygı duyacağını ilân etti ve hükümete bu ateşkesin iki taraflı kılınması çağrısı yaptı.
19 Aralık: Hükümetin baş müzakerecisi, FARC’ın kamuoyu önünde yaptıkları zulümleri kabul etmesini olumladı ve hükümetin çatışma süreci boyunca şiddet konusunda işlediği suçları kabul ettiğine vurgu yaptı.
16 Aralık: Beşinci ve nihai mağdurlar grubu, Havana’daki barış görüşmelerine katıldı.
2. Aralık: Santos, barış sürecini sabote edecek eylemlere karşı orduyu uyardı. Kimi subayların, hâlihazırda sürmekte olan askerî operasyonların durdurulmasını gerekli kıldığı için barış görüşmelerini özel olarak onaylamadıkları biliniyor.
30 Kasım: FARC, General Alzate, Gloria Urrego ve Jorge Rodriguez’i serbest bıraktı.
21 Kasım: Santos, güvenlik protokollerinin aldığı varsayımı üzerinden, Alzate’nin sivil kıyafetler içerisinde tehlikeli bir bölgeye götürüldüğü iddialarını reddetti.
16 Kasım: General Ruben Alzate ve arkadaşlarının Choco eyaletindeki bir ormanda kaybolması ardından cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos Havana’daki barış görüşmelerinin 32. turunu askıya aldı.
3 Ekim: FARC, Kolombiya’da paramiliter gerçeğinin dağıtılması ve soruşturulması ile ilgili bir belge yayınladı. Belge, gerilla hareketinin ajandasına dair üç başlık üzerinde duruyor. Belgeye göre, söz konusu ajanda “eşzamanlı ve bütünlüklü” olarak tartışılmalı.
24 Eylül: Santos, New York’taki BM Genel Konseyi’ne taslak barış belgeleri ve anlaşmaları sundu.
23 Eylül: Barış görüşmeleri yeniden başladı.
11 Eylül: Havan’da yürütülen müzakerelerin 28. turu sona erdi. Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos, bir anlaşmaya varılana dek, barış görüşmelerine katılan ikinci mağdur grubunca ilk başta önerildiği üzere, bir ateşkes yapılmayacağını söyledi. Diğer yandan FARC baş müzerekecisi Ivan Marquez ise barışa ulaşmak için mevcut dinamiklerin lehte işliyor olmasından memnun olduğunu, diyalog imkânının arttığını söyledi.
10 Eylül: Kolombiya’daki iç çatışmanın mağdurları, gerilla grubu ile Kolombiya Silâhlı Kuvvetleri arasında iki taraflı ateşkes yapılmasını talep etti ve ayrıca çatışmanın mağdurları olarak sahip bulundukları hâkların tanınıp bu haklara saygı gösterilmesini istedi.
9 Eylül: İkinci mağdur grubu barış görüşmelerine katıldı. Delegasyondaki 12 kişinin sekizi kadın ki bu da iç çatışma süresince en ağır bedellerin kadınlarca ödendiğini gösteriyor. 
7 Eylül: Alt Cinsiyet Komisyonu kuruldu. İki taraf da cinsiyet meselelerine odaklanmak için komisyona beş üye verdi.
7 Eylül: FARC, ülke GSMH’sinin yüzde üçünden oluşan, 11,3 milyar dolara tekabül eden bir çatışma mağdurları tazminat fonu oluşturulmasını önerdi. FARC’ın ifadesiyle, mağdurlar sadece ekonomik, politik, toplumsal, kültürel, sembolik ve psikososyal açıdan da tazmin edilmeli.
3 Eylül: FARC ile Kolombiya hükümeti arasında yayınlanan ortak bir bildiri dâhilinde kapsamlı bir barış ve uzlaşma için mağdur hakları planına yer verildi.
2 Eylül: FARC üyesi Pablo Catatumbo, Juan Manuel Santos’un geçici komutanlık oluşturmaya dönük girişimine cevap olarak, Gerillanın Normalleştirilmesi Komutanlığı aracılığıyla paramiliter durumun düzenlenmesine dair planları anlattı. FARC, ayrıca Santos hükümetinden barış sürecinde tek taraflı kararlar almaktan kaçınmasını istedi.
1 Eylül: Barış görüşmeleri Havana’da yeniden başladı. Çatışma sürecinin mağdurlar üzerindeki etkisi tartışmanın ana konusunu teşkil etti. Diğer yandan Kolombiya’da FARC lideri Santos’un iki tarafın bir barış anlaşmasına yakın olduğuna dair iddialarını reddetti. FARC, barış sürecinin tartışılması amacıyla hükümetle acil bir toplantı yapmak istediğini bildirdi. FARC, ayrıca hükümeti Havana’da tartışılan genel mutabakatı tek taraflı değiştirmekle ve maniple etmekle suçladı. İsyan liderliği, Santos’un bir askerî delegasyonun barış görüşmelerine dâhil edilmesi kararına karşı çıktığını ifade etti.
22 Ağustos: Çatışma ve Mağdurları Tarih Komisyonu kuruldu. Komisyon 12 üyeden ve iki anlatıcıdan oluşuyor. Kolombiya’nın ilk Hakikat Komisyonu olarak kabul ediliyor. Komisyonun kurulması ardından Santos 25 Mayıs gününü Silâhlı Çatışma Süresince Cinsel Şiddet Mağduru Kadınların Ulusal Haysiyet Günü ilân etti.
16 Ağustos: İlk çatışma mağdurları grubu hükümet ve FARC delegeleriyle Havana’da buluştu. Bu, ileride yapılacak beş toplantının ilki.
13 Ağustos: FARC, silâhlı çatışma sürecindene etkilenen insanları ekonomik açıdan tazmin edecek bir mağdur tazminat fonu oluşturulmasını önerdi.
12 Ağustos: Müzakerelerin 27. turu başladı. Degeleler iç savaşın mağdurları üzerindeki etkilerini tartıştılar. Karşılıklı ateşkes meselesi de tartışma konularından biriydi. Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos FARC lideri Rodrigo Londoño aksini söylese de barış görüşmelerinin yılsonunda tamamlanmasını istediğini söyledi. Oysa grup, barış görüşmelerinin devam ettirilmesi niyetinde olduğunu ifade etti. FARC’ın müzakerecisi de örgüt üyelerine danışılmaksızın, Santos’un önerdiği ve onayladığı “Barışın Yasal Çerçevesi”ne itiraz etti.
3 Ağustos: Ulusal Çatışma Mağdurları Forumu Cali’de (Batı Kolombiya’da) yapıldı. Burada mağdurlara Havana’daki barış görüşmeleri için öneriler sunma fırsatı verildi.
7 Haziran: Ortak kaleme aldıkları bir bildiride FARC ve hükümet, on maddelik karar üzerinden, mağdurlarla ilgili gündemin beşinci başlığını tartışmak için gerekli ilkeleri ilân etti. Ayrıca taraflar, gündemin üçüncü başlığı olan çatışmanın sona erdirilmesi hususunu tartışmak için bir komisyon kurulacağını duyurdular. Süreç içerisinde bir de çatışma ve mağdurlar tarih komisyonu kurulacak. Taraflar, mağdurlarla ilgili bir forumun örgütlenmesi çatışma mağdurları gruplarından temsilciler alınması, aynı zamanda cinsiyetle ilgili bir alt komisyon kurulması konularında anlaştılar.
5 Haziran: FARC, Santos’un Kolombiya’da askerî hizmetin sonlandırılması önerisini selamladı. FARC, aynı zamanda bu önerinin sadece bir seçim vaadi olarak kalmaması gerektiğini ifade etti.
4 Haziran: Santos, bir barış anlaşması imzalandığı takdirde, ülkede zorunlu askerlik hizmetini kaldıracağını duyurdu. Santos, bu konuda basına, “Eğer Kolombiya’ya barış gelirse ki bu bu yıl içinde gelecek, ben zorunlu askerlik hizmetini derhal kaldıracağım” dedi.
20 Mayıs: FARC ve ELN gerillaları, 25 Mayıs’ta yapılacak seçimleri desteklemek amacıyla 28 Mayıs’a kadar sürecek tek taraflı bir ateşkes ilân ettiklerini duyurdu. FARC delegesi Pablo Catatumbo, “Bu seçimler tek taraflı ateşkes için bir umut ışığı olarak iş görecektir” dedi.
16 Mayıs: FARC, “Açık Ulusal Meclis Süreci İçin Genel İlkeler”i sundu. Bu, amacı, ileride yeni, postkapitalist Kolombiya’nın nasıl kurulacağını izah etmek olan bir belge.
16 Mayıs: Ortak gündemin dördüncü maddesi olan yasadışı uyuşturucular konusunda kısmî bir anlaşmaya varıldı. Her iki taraf da anlaşma imzalandığı takdirde Kolombiya’da tüm yasadışı uyuşturucu üretiminin ortadan kaldırılması hususunda anlaştı. 36. ortak bildiride eski cumhurbaşkanı yardımcısı ve baş müzakereci Humberto de la Calle, “Bu uyuşturucu üretimini ortadan kaldırmak suretiyle onlarca yıldır Kolombiya’da çatışma sürecini besleyen bir unsur da devre dışı kalmış olacak” dedi. Devamında da bunun barışa doğru atılmış “önemli bir adım” olduğunu söyledi. Bu anlaşmada birkaç istisnai durum var: yabancı otların buharla dezenfeksiyonunun derhal durdurulması, mağdurların eksiksiz tazmini ve suçla ilgili yeni bir politika belirlenmesi.
12 Mayıs: Barış görüşmelerinin 25. turu başladı. FARC, hükümetin 25 Mayıs’ta yapılacak ulusal seçimler bağlamında barış sürecine seçim propagandası doğrultusunda kimi taktiklerle müdahele etmemesini istedi.
4 Mayıs: Barış görüşmelerinin 24. turu uyuşturucu kaçakçılığının gündeme tümüyle alınmadığına ilişkin bir duyuru ile sona erdi. Bu amaçla 12 Mayıs-23 Mayıs arasında ek görüşmeler yapılacak.
24 Nisan: Kolombiya hükümeti ile FARC, gündemin üçüncü maddesi olan yasadışı uyuşturucularla ilgili görüşmelere başladı.
4 Nisan: Kolombiya hükümeti Yüksek Barış Komiseri Sergio Jaramillo ve İçişleri Bakanı Aurelio Iragorri’nin inisiyatifiyle yerel ve bölgesel hükümet liderleri arasındaki iletişimi güçlendirmek için bir Belediye Başkanları ve Valiler Barış Ağı kurdu.
2 Şubat: Başında eski cumhurbaşkanı yardımcısı Humberto de la Calle’in olduğu Kolombiya hükümeti delegasyonu, FARC ile yürütülen barış görüşmelerine kaldığı yerden devam etmek için Havana’ya gitti.
30 Ocak: Kolombiya Devlet Konseyi Cumhurbaşkanı Santos’un antipersonel mayınların barış görüşmelerine dâhil edilmesini istedi.
19 Ocak: FARC, uyuşturucu karşıtı politikalar konusunda beş öneri sundu: 1. Yasadışı mariuana, haşhaş ve koka yaprağı nöbetleşe ekimi için bir ulusal programın tasarlanıp uygulanması. 2. Köylü, yerli ve Afrika kökenli toplulukların tanınması ve saygı görmesi. 3. Yasadışı ürünlerin nöbetleşe ekimi siyasetinde insan haklarının öncelikli kılınması. 4. Köylü topluluklarının ve ailelerinin esenliğinin güvence altına alınması. 5. Koka, haşhaş ve mariuana plantasyonu işçilerinin yaşam koşullarının geliştirilmesi.
15 Ocak: FARC, 15 Aralık’ta ilân ettiği, tatile denk gelen tek taraflı ateşkesin sona erdiğini duyurdu.
13 Ocak: FARC ve Kolombiya hükümeti, Noel’deki ateşkes ardından barış görüşmelerine yeniden başladı.
9 Ocak: Venezüella Dışişleri Bakanlığı, kaleme aldığı bir bildiride kendi ülkesinde gözaltına alınmış bulunan FARC üyesi Julian Conrado’nun Kolombiya hükümeti ile yürütülen barış görüşmelerinin bir parçası olduğunu duyurdu.
24 Aralık 2013: FARC ve ELN (Ulusal Kurtuluş Ordusu), kaleme aldıkları ortak bildiride, Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos’tan barış görüşmelerine ELN’nin de getirilmesi konusunda yardımcı olmasını istedi.
20 Aralık: FARC’ın ikinci komutanı ve baş müzakerecisi Ivan Marquez, barış için bir Ulusal Meclis planı sundu. Burada amaç, barış görüşmeleri esnasında varılacak her türden anlaşmanın onaylanabilmesi için gerekli zeminin oluşturulması.
15 Aralık: Noel kutlamaları adına FARC 30 gün sürecek tek taraflı ateşkes ilân etti.
8 Aralık: Yasadışı uyuşturucu ticaretine yönelik gerekli çözümlerin bulunmasına odaklanan müzakere turu tamamlandı.
28 Kasım: FARC ve Hükümet, barış görüşmelerinin 17. turuna başladı. Burada tartışma, esas olarak gündemdeki ortak konu olan uyuşturucu yapımında kullanılan yasadışı bitkiler ve uyuşturucu trafiği ile ilgili gerekli çözümlerin bulunması başlığına odaklandı.
26 Kasım: Santos, barış görüşmelerine katılan hükümet ekibini Nigeria Renteria ve Maria Paulina Riveros ile takviye yaptı. Her iki kadın da müzakerecilerin hâlihazırda süreç üzerinde çalışırken sahip bulundukları aynı statüye sahip tam yetkili birer müzakereci olacak.
22 Kasım: Kolombiyalı Barışçılar hareketinin de sözcüsü olan eylemci ve eski senatör Piedad Cordoba Santos ve FARC’a bir mektup göndererek 16 Aralık’tan Haziran 2014’e dek uzanacak bir ateşkes için “anlaşma” imzalanmasını talep etti.
6 Kasım: FARC ve Kolombiya hükümeti, gerilla grubunun politik katılımı konusunda nihai anlaşmaya vardı.  Bu, gündemin ikinci maddesiydi.
5 Kasım: FARC, tartışmanın süreceğini beyan etti. Örgüt, aynı zamanda gündemin ikinci başlığı olan, politik katılımla ilgili bir anlaşmaya varmak için çalışıyor. Örgüt, kısa sürede bu anlaşmanın imzalanıp duyurulmasını umut ediyor.
3 Kasım: Kolombiya’daki gazetelere göre, Juan Manuel Santos FARC ile yürütülen barış görüşmelerine uluslararası destek temin etmek için bir Latin Amerika zirvesi toplmak istiyor. Bu haber, herhangi bir resmî kaynak tarafından teyit edilmedi.
2 Kasım: Barış görüşmelerinin kısa bir süre sonra başlayacak olması üzerine FARC, politik katılım konusunda bir anlaşmaya varmak amacıyla görüşmelerin uzatılmasını istediğini bildirdi.
26 Ekim: Cumhurbaşkanı Santos, FARC’ın bir anlaşmaya varılması için Havana’daki iki taraf arasında yapılan müzakereleri hızlandırmasını istedi. FARC ise bu isteğe müzakerelerin planlandığı şekilde ilerlediğini söyleyerek cevap verdi.
17 Ekim: Kolombiya barış görüşmelerinin birinci yıldönümü. FARC ve Kolombiya hükümeti delegeleri arasında süren müzakerelerin 15. turu ardından beş maddelik gündem konusunda henüz bir anlaşmaya varılamadı.
13 Ekim: Barış görüşmelerinin 15. turu Havana’da sona erdi. Politik katılım konusunda herhangi bir ilerleme sağlanamadı. 
12 Ekim: FARC, gerilla grubunun daha adil ve eşitlikçi bir toplum önerilerini tartıştırmak için Küba’da bir internet sitesi kurdu.
8 Ekim: Kolombiya hükümeti, 2104 seçim kampanyası esnasında barış görüşmelerinin durdurulmasını önerdi. FARC ise ilgili talep resmî yollardan yapılması hâlinde onu kabul edebileceğini söyledi.
3 Ekim: Barış görüşmelerinin 15. turu başladı. FARC, “bir daha iç savaşa hayır” dedi ve silâhlı çatışma mağdurlarının tazmin edilmesini istedi. İki haftalık aranın ardından FARC, ortak bir özrü destekleyebileceğini söyledi.
1 Ekim: “Yasadışı Uyuşturucular Sorununun Çözümü” başlıklı ulusal forum bu sefer Güney Kolombiya’nın San Jose de Guaviare kentinde yapıldı.
29 Eylül: Havana’da süren barış görüşmelerinin 14. turunun kapanışında Uruguay Cumhurbaşkanı Jose Mujica, Kolombiya’da ulusal uzlaşmanın desteklenmesi için her şeyin yapılması gerektiğini söyledi.
24 Eylül: Birleşmiş Milletler ve Ulusal Üniversite Kolombiya’nın başkenti Bogota’da “Yasadışı Uyuşturucular Sorununun Çözümü” başlıklı bir ulusal forum organize etti. BM’de Santos’a ülkesinde devam eden barış süreci konusunda sorular soruldu.
9 Eylül: FARC’ın ve hükümetin barış delegeleri BM’den ve Ulusal Üniversite’den yasadışı uyuşturucularla ilgili bir forum organize etmelerini istedi. Bu, barış görüşmeleri başladığından beri ele alınan dördüncü gündem maddesi.
21 Ağustos: FARC, ilk beyanatını yaparak, Kolombiya’daki silâhlı çatışmadaki sorumluluğunu kabul etti. Grup adına konuşan Pablo Catatumbo, çatışma tarihinin kaydının tutulması için özel bir komisyonun kurulmasını istedi ve herkesin bu süreçte sorumluluğu olduğunu söyledi.
1 Temmuz: Tarım anlaşmasının imza edilmesinden bir ay sonra barış görüşmeleri Havana’da kaldığı yerden başladı. FARC, görüşmelere Ulusal Kurtuluş Ordusu’nun (ELN) dâhil edilmesi önerini kabul eden bir bildiri yayınladı.
26 Mayıs: FARC ve hükümet arasında ilk tarım anlaşması imzalandı. Altı ay süren müzakerelerin ardından örgüt ve devlet, Küçük Toprak Sahibi Köylüler İçin Tahsis Edilmiş Rezerv Bölgelerin korunmasını kapsayan Bütünleşik bir Tarımsal Kalkınma Politikası bağlamında ilk anlaşmayı imzalamış oldu.
24 Mayıs: Kolombiya Karayipleri’nde bölgesel barış görüşmelerinin ikinci aşaması başladı. Burada FARC ile hükümet arasında bir diyalog kurulmasına çalışılacak ve çatışmanın mağdurlarının görüşleri dinlenecek. Aynı zamanda FARC da birkaç gün içerisinde ilk tarım anlaşmasının tamamlanmasını arzuladıklarını bildirdi ve cumhurbaşkanlığı adaylarından barış görüşmelerini sürdürmelerini istedi.
15 Mayıs: 11 günlük aranın ardından her iki taraf Havana’daki Toplantı Sarayı’na geri döndü. Sürecin bu 9. turunda katılımcılar, barış sürecine dönük önemli bir adım olan bir taslak üzerinde durdular. Söz konusu taslak, toprak, altyapı, arazi planlama ve tarımsal üretim girişimleri gibi konuları içeriyor.
14 Mayıs: Papa Francis ve Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos, Kolombiya’nın yüzleştiği bilhassa eşitsizlik gibi zorluklar ile barış sürecine ilişkin kısa bir toplantı gerçekleştirdi.
12 Mayıs: Kolombiya’nın tüm bölgelerinden ve dünyadan gelen iki binden fazla kadın, Kolombiya’nın güney kenti Florencia’da yapılan Birinci Ulusal ve Uluslararası Kadın Onuru ve Barış Toplantısı’na katıldı. Etkinliğin amacı, insanlık onurunu savunmak ve ona yönelik saygıyı teyit etmek, aynı zamanda toplumsal adalet vurgusuna sahip kapsamlı bir barış sürecinin inşasına kadınları da dâhil etmekti.
6 Mayıs: Bölgesel barış görüşmelerinin ikinci aşaması Bogota’da başladı. Görüşmelerde silâh çatışma mağdurlarının görüşleri dinlenecek ve onların Havana’daki müzakere masasına oturması sağlanacak. İlk tur itibarıyla her bir bölgesel barış konferansı iki gün sürdü. Ayrıca yapılan açıklamaya göre 1.333 örgütten, ağdan ve ulusal platformdan görüşler alındı.
2 Mayıs: FARC, ABD Hükümeti’nden örgüt lideri Simon Trinidad için özür dilemesini istedi ve bunu ABD’nin Kolombiya Barış Görüşmeleri için bir şart olarak öne sürdü. Örgüt sözcüsü Ivan Marquez, Trinidad ile ilgili önerisini tekrarladı ve bunun “Kolombiya’daki barış sürecine katkı sunacak bir jest” olacağını söyledi.
28-30 Nisan: Politik Katılım Forumu 1.400 toplumsal hareket, politik parti ve yabancı eylemci temsilcisinin katılımıyla Bogota’da gerçekleşti. FARC’ın politik sürece dâhil edilmesine dair öneriler sunuldu. Etkinliğin kapanışında FARC üyeleri Birleşmiş Milletler’e görüşmeler sürecindeki arabuluculukları için teşekkür ettiler.
24 Nisan: FARC, ulusal reform önerilerini sundu. Bu öneriler, neoliberal politikaların sonlandırılmasını ve Ulusal Meclis çağrısını içeriyor. FARC, ayrıca ulus genelinde barışın tesis edilebilmesi için sürece demokratik kurumların da dâhil edilmesini önerdi.
23 Nisan: Bir aylık aranın ardından Kolombiya hükümeti FARC ile yürütülen müzakerelerin sekizinci aşamasına kaldığı yerden devam etmek amacıyla Küba’ya gitti. Arazi kullanımı ile ilgili anlaşmanın somutlaşması ve politik katılım ile muhalefetin güvence altına ilişkin tartışmanın başlaması bekleniyor.
9 Nisan: Barış sürecini desteklemek için milyonlarca Kolombiyalı sokaklara döküldü. Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos da eski gerillalar ve solcu gruplarla birlikte yürüyüşe katıldı.
4 Nisan: FARC’ın ikinci komutanı Ivan Marquez, eski cumhurbaşkanları Andreas Pastrana ile Alvaro Uribe’nin barış sürecine karşı olduklarını beyan etmelerinin kendilerini üzdüğünü, bu ikilinin Kolombiya’yı ebediyete dek şiddetin karanlığında mapus kalmasını istediğini söyledi.
1 Nisan: FARC, Kolombiya hükümeti ile yürütülen barış görüşmelerinde bir kriz olduğu iddialarını reddetti ve müzakerelerin yürütülen danışma faaliyetleri, meselelerin tanımlanması süreci ve ilgili belgelerin revizyonu ile “olağan biçimiyle” sürdüğü konusunda güvence verdi.
27 Mart: FARC’ın gözaltına aldığı on üniformalı personelin aileleri, örgütten ve hükümetten bu kişilerin sırasıyla 2 ve 4 Nisan’da serbest bırakılması ardından barış görüşmelerinin kaldığı yerden devam etmelerini istedi.
22 Mart: Hükümetle FARC arasında süren müzakereler herhangi bir anlaşmaya varmadan sürüyor. Müzakerelerin yedinci aşaması da sona erdi.
13 Mart: FARC, barış görüşmelerinin ilerleyişi konusunda iyimser olduğunu söyledi ve Santos hükümeti ile karşılıklı bir anlaşmaya varılacağını iddia etti. Örgüt delegasyonunun başı olan Ivan Marquez, FARC’ın politik katılıma dair görüşmelere başlama konusunda “istekli ve ümitvar” olduğunu belirtti.
4 Mart: Müzakerelerin yeni aşaması önemli bir ilerleme sağlanamadan sona erdi.
28 Şubat: FARC, ülkedeki toplumsal ve silâhlı çatışmaya politik bir çözüm bulma ihtiyacının gerekli olduğunu söyledi.
23 Şubat: Cumhurbaşkanı Santos, eğer süreç ilerlemezse, FARC ile yürütülen görüşmelerden çekilmekle tehdit etti ve ayrıca örgütün istediği hiçbir adımın atılmayacağı konusunda uyarıda bulundu.
20 Şubat: Binden fazla toplum örgütü, Bogota Ulusal Barış ve Toplumsal Adalet Meclisleri’ni kurdu. Etkinliğin amacı, iç çatışma sürecine son vermek için gerekli seçeneklerin üretilmesi amacıyla, ülkenin politik gerçekliğinin tartışılması. FARC, sivillerin barış görüşmelerine katılmasının engellenmemesini talep etti.
18 Şubat: Havana’da görüşmelerin ikinci haftası coşku hâlinin yenilenmesi ile birlikte başladı.
11 Şubat: Hükümet, FARC’ı gündemde yeni konu başlıkları için yer olmadığı konusunda uyardı.
10 Şubat: Müzakerelerin dördüncü turu sona erdi.
9 Şubat: FARC, köylüler için toprak talep etti.
8 Şubat: Cumhurbaşkanı Santos, müzakerelerin hızlandırılması konusunda ısrar etti.
4 Şubat: Kolombiya Katolik Kilisesi, barış sürecini desteklediğini beyan etti ve ülkenin sürece destek vermesini istedi.
25 Ocak: FARC üyesi bir kişi, “müzakerelerin gayet iyi ilerlediğini ama hâlâ karşı tarafla aralarında kimi farklılıkların bulunduğunu” söyledi.
21 Ocak: Müzakerelerin yeni turu başladı.
19 Aralık 2012: Tarım Forumu, toprağın belirli ellerde toplaşması ile ilgili şikâyetlerle sona erdi ve bölgenin silâhlardan arındırılmasına dönük çağrıda bulundu.
17 Aralık: Sivil toplum, Tarım Forumu’nda bulunarak, barış görüşmelerine dönük katılım konusunda ilk adımı attı.
14 Aralık: Sivil toplumdan gelen önerilerin organize edilmesi için Tarım Forumu yapıldı.
13 Aralık: Kolombiya’nın ikinci büyük isyan ordusu ELN, araştırma amaçlı barış diyaloguna katılma isteğini bir kez daha dile getirdi.
10 Aralık: Müzakereciler, sivil toplumdan gelen önerileri aldılar.
7 Aralık: ABD, FARC’a Simon Trinidad’ı serbest bırakmayacağını ama görüşmelere katılacağını bir kez daha söyledi. Kolombiyalılar, barış sürecine bir internet sitesi aracılığıyla katılabilecekler.
5 Aralık: Kolombiya hükümeti, FARC’tan elinde hâlâ tutsak olup olmadığı konusuna bir açıklık getirmesini istedi. Müzakereler Havana’da kaldığı yerden başladı.
3 Aralık: Cumhurbaşkanı Santos, barış görüşmelerinde pozitif bir ilerleme yaşandığını söyledi.
30 Kasım: Güney Amerika Uluslar Birliği (Unasur) Kolombiya barış sürecini desteklediğini açıkladı.
29 Kasım: Müzakerelerin birinci turu sona erdi. Kolombiya hükümetinin bildirdiği kadarıyla “diyalog planlandığı gibi ilerliyor.”
26 Kasım: Barış sürecindeki temsilciler, mevcut diyalogu sivil katılıma açtılar. 17-19 Aralık’ta Bütünsel Tarımsal Kalkınma Politikaları Forumu yapılmasına dair bir anlaşmaya varıldı.
23 Kasım: Küba’da süren barış görüşmelerinde ilerleme sağlandığı bildirildi.
22 Kasım: Cumhurbaşkanı Santos, barış görüşmelerinin karmaşık kimi kararlar alınmasını gerektirdiğini kabul etti.
20 Kasım: Kolombiya Ordusu, gerilla tarafından tek taraflı ilân edilen ateşkese rağmen gerilla karşıtı operasyonlarına devam ediyor.
19 Kasım: FARC, 20 Kasım’dan 20 Ocak’a kadar tek taraflı ateşkes ilân etti. Örgütün ikinci komutanı Ivan Marquez açıklamayı Havana’da yaptı.
13 Kasım: Ülkedeki ikinci büyük örgüt olan ELN araştırma amaçlı barış diyaloguna katılma isteğini dile getirdi. FARC ile hükümetin Havana’da sürdüreceği üç günlük müzakere süreci başladı.
6 Kasım: Kolombiya hükümeti ile FARC 15 Kasım 2012 gününe tarihlenen müzakerelerin lojistik ayrıntılarını belirlemek için Havana’da buluştu.
18 Ekim: Diyalogun bileşimi duyuruldu: Hükümeti eski cumhurbaşkanı yardımcısı Humberto de la Calle; Yüksek Barış Danışmanı Adviser Sergio Jaramillo; Kolombiya Ulusal Sanayiciler Derneği başkanı Carlos Villegas; ve General Jorge Enrique Mora Rangel ile Emniyet Genel Müdürü Oscar Naranjo temsil edecek. FARC’ın temsilcileri ise, Ivan Marquez, Rodrigo Granda, Jesus Emilio Carvajalino ve Luis Alberto Alban.
18 Ekim: Barış görüşmeleri Norveç’in başkenti Oslo’da resmen başladı. Kolombiya hükümeti ile FARC müzakere gündemi konusunda anlaştı. Gündemin ilk maddesi, toprak kullanım hakkı.
4 Ekim: Juan Manuel Santos FARC ile yürütülen müzakerelerin Norveç’in başkenti Oslo’da Ekim ayında yapılacağını teyit etti. Santos’un ifadesiyle, “araştırma amaçlı altı aylık konuşmalar”ın ardından çatışmanın her iki tarafı beş tartışma başlığını içeren bir belge imzaladı: toplum mülkiyeti meselesi; silâhların bırakılması; gerillaların siyasete entegrasyonu; uyuşturucu kaçakçılığı sorununun çözümü ve çatışmanın mağdurlarının tazmin edilmesi.
Telesur

0 Yorum: