02 Nisan 2015

,

Gazze'nin "Kararlı Fırtına"sı


Filistinli İslamî Cihad hareketi, Filistin Devleti Cumhurbaşkanı Mahmud Abbas’ın Filistin’in iç bölünmesine son vermek amacıyla Gazze Şeridi’ne de “Kararlı Fırtına” operasyonu düzenlemeleri için Arap ülkelerine yaptığı son çağrıyı sert bir dille eleştirdi.

Hamas’la birlikte düzenlenen ortak bir toplantıda İslamî Cihad’ın sözcüsü Davud Şehab şu tespiti yaptı:

“Abbas’ın bu zehirli açıklamaları, ulusal birlik çabaları ve içe dönük mutabakata karşı bir darbeden başka bir şey değildir.”

Şehab konuşmasında, Gazze’nin Filistin’in bütününden asla tecrit edilemeyeceği gerçeğine dönük vurguda bulundu. “Geçmişte Gazze’nin tecrit edilmesine karşı uyarıda bulunmuş olan Abbas bizatihi bu fesadın ortağıdır.”

Abbas, Mısır’ın tatil kenti Şarmü’ş-Şeyh’te Arap liderleri karşısında yaptığı konuşma esnasında Yemen’deki Husi milislerine yönelik olarak Suudi Arabistan liderliğinde gerçekleştirilen “Kararlı Fırtına” operasyonunu takdir etmişti. Abbas bu konuşmasında, ayrıca Gazze Şeridi’nde de benzer bir operasyon yapılması için Arap liderlerine çağrıda bulunmuştu.

Abbas’ın bu çağrısı, dinî danışmanı Mahmud Habbaş’ın Arap ülkelerine seferber olup Hamas’a “demir yumruk”la vurmaları yönünde Arap ülkelerine yaptığı çağrıyı müteakip gerçekleşti.

Şehab’ın ifadesiyle, Abbas’ın açıklamaları, Filistin Devleti başbakanının Gazze Şeridi’ne yaptığı ziyaretin ardından geldi. Şehab’a göre, “başbakan Gazze’de hoşça karşılandı, ziyareti takdir topladı, başbakan bu ziyareti esnasında uzlaşma yolunda yürüme konusunda istekli olunduğuna dair ifadelere tanık oldu. Oysa Abbas’ın bugünkü açıklamaları, onun kirli bir ajandaya sahip olduğunu gösteriyor.”

“Gazze’yi tecrit etmek isteyen, uzlaşma ve birliği reddediyor, FKÖ için bir toplantının yapılmasına karşı çıkıyor, Filistin’in ulusal hedeflerini terk etmek amacıyla İsrail işgali yanında Gazze’yi abluka altına alıyor demektir.”

Şehab son olarak şu değerlendirmede bulundu: “Bu açıklamanın amacı, Filistin’in İsrail işgaline karşı yürüttüğü direnişin altını oymaktır.”

Middle East Monitor

0 Yorum: