08 Mart 2015

,

Filistinli Kadın Tutsaklar


Filistin halkı 8 Mart Uluslararası Kadın Günü için yürüyüş düzenlerken, Filistinli Tutsaklar Komitesi bir bildiri yayınlayarak, İsrail’in hâlen yirmi Filistinli kadını hapishanelerde tutsak hâlde tuttuğunu, bunlardan birinin on sekiz yıldır içeride olduğunu, yedisinin kardeşleri veya eşlerinin de İsrail eliyle mapus edildiğini duyurdu.

Filistin Tutsaklar ve Eski Tutsaklar Komisyonu’nun bildirdiğine göre, Galile’deki Arraba el-Batuf köyünden olan kırk yaşındaki Lina Carbuni on üç yıldır İsrail hapishanesinde.

18 Nisan 2002’de ordu tarafından kaçırıldı ve Filistinli savaşçılara yardım ettiği suçlamasıyla 17 yıla mahkûm edildi.

Tutsaklar Komitesi, halkın ulusal mücadelesinde gösterdikleri fedakârlıklar, oynadıkları önemli rol, verdikleri kavga ve Filistin’deki yasadışı İsrail işgalinden kurtulma çabaları sebebiyle Filistinli kadınları selamladı.

“İsrail 1967’den beri 15.000 Filistinli kadını kaçırdı, 2000’de El-Aksa İntifadası başladığından beri bu sayı 1.200.” Komite şu tespiti yapıyor: “Onlar bizim analarımız, eşlerimiz, çocuklarımız. O kadınlar tutuklamalar esnasında sorgulayıcıların işkencelerine, hakaretlerine ve tacizlerine maruz kalıyorlar.”

Filistinli Tutsaklar Komitesi Sayım Dairesi Başkanı ve Gazze Şeridi’deki takip komitesinin üyesi olan Abdulnasır Fervana’nın ifadesine göre,

“Filistinli kadınlar, Filistin mücadelesinde oldukça önemli ve şerefli bir rol oynuyorlar zira onlar olağanüstü birer anne, öğretmen, işçi, koruyucu, politik ve devrimci birer sembol, sanatçı ve medyayı titreten birer isim.

Onlar aylarını, yıllarını demir parmaklıklar ardında geçiren liderlerimiz, metanetli tutsaklarımız, sabırlı özgürleştiricilerimiz. Kadınlara tıpkı Filistinli erkeklere yapıldığı gibi, işkence edildi, onlar da hapse atıldılar. Aynı fizikî ve psikolojik işkencelere maruz kaldılar, insanî olmayan hücrelerde tutuldular.”

Bir görevlinin ifadesiyle, en genç tutsak 16 yaşındaki Dima Savahra. Dima, işgal altındaki Kudüs’ün Cebelü’l-Mukabber mahallesinden. 1 Mart 2014’te kaçırılan bir öğrenci, 18 aya mahkûm edilmiş.

Tutsaklar Komitesi’nin ifadesiyle, tutsak kadınların yedisinin eşleri ve kardeşleri de İsrail hapishanelerinde. Onların isimleri şu şekilde:

1. Samara Zeyneddin, Mecdel Bani Fadıl köyü; eşi Nadir ve üç kardeşi Nezih, Ahmed ve Abdulrahman da tutsak.

2. Avukat Şirin Tarık el-İsevi, işgal altındaki Kudüs’ten; Samir ve Mithat isminde iki kardeşi var.

3. Tahrir Mansur, Nablus yakınlarındaki Küfür Kalil’den; kardeşinin ismi Saddam.

4. Mona Kadan, Ceninli; eşi İbrahim İğberiyye.

5. Büşra Tevil, Ramallahlı; babası Cemal Tevil.

6. Fida Salman, Ramallahlı; dört kardeşi de içeride: Ahmed, Kadir, Süleyman ve Alâ.

7. Dünya Vakid, Tulkarimli; kardeşi Cemal ve nişanlısı Muhamed Vakid içeride.

Tutsaklar Komitesi’nin tespitine göre, İsrail Hapishane İdaresi, tutsak kadınların hapishanelerdeki eşlerini ve kardeşlerini ziyaret etmelerine izin vermiyor, bu, kadınların haklarının İsrail eliyle ihlal edildiği sürecin somut bir parçası.

Tutsak kadınlar, kötü muamelelerden özellikle mahkemeye götürülürken maruz kaldıkları muamelelerden şikâyetçiler. Bu süreç zarfında dövülüyorlar ve hakaretlere maruz kalıyorlar. Birçoğu da tıbbi tedavi eksikliğinden ve kendilerine sürekli saldıran İsrailli adi suçlularla aynı yere kapatılmaktan bahsediyor.

Hâlihazırda İsrail tarafından hapishanelerde tutulan Filistinli kadınların isim listesi:

1. İhsan Dabadsa.
2. Fida Dâmas.
3. Süreyya Taha.
4. Lina Carbuni.
5. Şirin İsevi.
6. Lina Hattab.
7. Dima Savahra.
8. Falestin Necm.
9. Büşra Tevil.
10. Emel Taqatqa.
11. Yasemin Şaban.
12. Resmiye Balavna.
13. Dünya Vakid.
14. Mona Kâdan.
15. Nahil Ebu Ayşe.
16. Semahir Zeyneddin.
17. Haniye Nasır.
18. We’am Aside.
19. Fida Şebani.
20. Tahrir Mansur.

Said Bennura
Uluslararası Ortadoğu Medya Merkezi

0 Yorum: