06 Ekim 2014

Moskova Ayaklanması


3-4 Ekim 1993:
ABD/Yeltsin Karşı Devrimine Karşı Moskova Ayaklanması

 

3-4 Ekim, Moskova’daki Yüksek Sovyet’e Boris Yeltsin’in emperyalizmin desteğiyle gerçekleştirdiği saldırıya karşı kahramanca gerçekleştirilen ayaklanmanın 21. yıldönümüdür. Ayaklanmanın yaşadığı yenilgi, SSCB’deki sosyalist ilişkilerin nihai manada altüst oluşunu ve kapitalizmin restorasyonu temsil eder.

İçeride ve dışarıda birkaç yıldır süren karşı devrimci gelişmeler, Sovyet işçi sınıfını ciddi manada demoralize etmiştir. Mücadeleci olmayan, revizyonist liderlerin ağırlıkta olduğu kuşaklar, Sovyet halkını, sosyalizmi savunmak için mücadele etme noktasında, hazırlıksız kılmıştır.

Eylül 1993’ün ilk haftalarında kriz derinleşir, gösteriler Yüksek Sovyet’in savunulması amacıyla kimi gösteriler yapılır, 17 Mayıs 1991 tarihli referandumla uyumlu olarak SSCB’nin restore edilmesi yönünde adımlar atılması istenir, bu referandumda halkın yüzde yetmişi birliğin devam etmesiyle ilgili kararı destekler ama bu karar, Aralık 1991’de Yeltsin ve şirketi tarafından yasadışı biçimde geçersiz kılınır.

3-4 Ekim 1993 gününün akşamı, binlerce komünist militan, işçi ve genç, (Yüksek Sovyet’in bulunduğu) “Rus Beyaz Sarayı”nın civarındaki sokaklarda, Yeltsin’in faşist OMON (Özel Amaçlı Mekanize Birlik) askerleriyle ve diğer karşı devrimci unsurlarla savaşır. Yüzlerce eylemci, otomatik silâhlarla taranır, bina, Yeltsin’in tankları tarafından top ateşine tutulur. Yaşanan olay, sonrasında Rusya’da “Kara Ekim” olarak anılır.

Şili’deki 1973 faşist darbesini anımsatan sahneler yaşanır, sayısı bilinmeyen ve Sovyetler’i savunan insanlar sonrasında tutsak olarak Moskova Stadyumu’na götürülüp kurşuna dizilirler. Stadyum duvarları delik deşik edilir. Her ne kadar Yeltsin ölü sayısını 151 olarak ilân etmişse de, ölü ve kayıpların tahmini sayısı binleri bulmuştur.

Sonrasında, aralarında komünist militan Viktor Anpilof’un bulunduğu direnişin liderleri, seçilmiş Yüksek Sovyet vekilleri ve diğer Yeltsin muhalifleri hapse atılırlar. Devrimci örgütler ve gazeteler “demokrat” Yeltsin eliyle yasaklanır. ABD Başkanı Bill Clinton bu yasağa küstah bir biçimde onay vermiştir.

Ekim ayaklanmasının kahraman şehitlerini asla unutmayacağız.

Presente!

0 Yorum: